Molenfietsen

Hallo, leuk dat je hier komt kijken.

Ben je ook een liefhebber van prachtige natuur en bijzonder erfgoed?

Dan is GrensPark KempenBroek een geheime tip voor je. GrensPark KempenBroek combineert Mensen, Natuur, Cultuur en Erfgoed. En bij dat erfgoed neemt het molenerfgoed een prominente plaats is. Liefst 47 wind- en watermolens staan in KempenBroek. Een deel van deze molens draait en maalt nog met zekere regelmaat en is op vaste dagen te bezoeken en bezichtigen..

Bekijk het filmpje hieronder maar eens en zie welke mooie fietstochten we je te bieden hebben. Hopelijk tot binnenkort bij ons in GrensPark KempenBroek op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg tussen Maaseik en Weert/Cranendonck .

 

 

 

 

 

 

 

Hier vind je een vijftal fietsroutes die MolenNetwerk KempenBroek voor je heeft uitgestippeld: de Watermolenroute, Grensmolenroute, Kempenmolenroute, Heggemulderroute en de Windmolenroute.

Deze fietsroutes zijn ook te vinden in de ErfgoedApp van Faro. Maak je gebruik van de ErfgoedApp op je smartphone of tablet, dan krijg je tijdens het fietsen van deze routes bij de molens steeds interessante informatie over de molen, de molentechniek, de geschiedenis en de omgeving van de molen. Animaties laten je de werking van de molen zien.

Al onze fietsroutes zijn uitgestippeld met behulp van het knooppuntennetwerk voor fietsers. Indien een molen niet direct aan de knooppuntenroute ligt, word je met behulp van vierhoekige wegwijzers naar de molen (en terug naar de knooppuntenroute) geleid. Deze bordjes staan altijd bij het kruispunt of de afslag waar je het knooppuntennetwerk tijdelijk moet verlaten.

Korte informatie over de fietsroutes vind je hieronder. Klik het beeldmerk van de verschillende fietsroutes aan en je komt op speciale pagina’s met een ruimere  beschrijving van de route, routekaart en aanvullende informatie over de tocht.


 


G  De Grensmolenroute brengt je in het grensgebied tussen Stramproy, Molenbeersel, Kessenich en Neeritter. Je passeert regelmatig de B/NL grens tijdens deze 45 km lange fietstocht langs bijzondere windmolens en eeuwenoude watermolens. De route voert over rustige wegen en brengt je in contact met prachtige, afwisselende natuur. Stramproy, Neeritter en Molenbeersel zijn leuke dorpen om ook eens te ontdekken. 

Flyer Grensmolenroute


W  De Watermolenroute is een 45 km lange fietstocht (dagtocht) langs de watermolens van de Bosbeek en Itterbeek in Maaseik en Bree. Maak kennis met deze prachtige beekdalen en eeuwenoud erfgoed. Opitter, Neeroeteren en Opoeteren zijn, net als Maaseik, leuke plaatsen om nader kennis mee te maken.

Flyer Watermolenroutes


K De Kempenmolen fietsroute brengt je lang de watermolens van de Abeek in Bree en Bocholt en vertelt je over de bijzondere band van deze watermolens met de stad Weert. Ook leer je de enige stenen grondzeiler van Limburg in Kaulille kennen en kom je meer aan de weet over hoe bij de sluizen in Lozen waterkracht wordt toegepast.

 Flyer Kempenmolenroute


H Vroeger trokken door het Noordelijk deel van KempenBroek molenaars zonder eigen molen van dorp naar dorp om hun diensten aan de lokale molenaar aan te bieden. Deze loon-molenaars werden Heggemulder genoemd. Maak kennis met Heggemulder ‘Rein’ en de molens van Budel, Hamont (Grevenbroek) en Sint Huibrechts-Lille.

Flyer Heggemulderroute


W De windmolens van Weert en Nederweert draaien en malen al lang voor de bewoners van de stad en de omliggende dorpen. In het Weerterland had ieder dorp één of meerdere molens. De fietstocht voert voorbij deze stoere jongens in het Midden-Limburgse landschap op de overgang naar De Peel.


De routes in GPX formaat downloaden voor op je smartphone of tablet doe je hier:

  


  Hoe werkt de Erfgoedapp ?

Molens met een PLUS

 Toch liever een papieren routekaart?