.Windmolenroute

Sint Annamolen van Tungelroy

De Windmolenroute is een fietstocht die je voert langs de vele windmolens die Weert en Nederweert samen rijk zijn. Onderweg maak je kennis met het kenmerkende landschap van het noordelijk deel van het Weerterland; een overgangsgebied tussen Lage Kempen en de Limburgse Peel. Een combinatie ook van bossen, natte natuurgebieden als de Moeselpeel en De Krang en landerijen.

De stoere windmolens zijn kenmerkend binnen GrensPark Kempen~Broek voor het Weerterland. Weert en Nederweert zijn, met samen nog 11 molens die regelmatig draaien, echte molengemeenten. Het betreft in hoofdzaak korenmolens maar in Nederweert draait ook een gecombineerde koren/olieslagmolen.

Kollergang molen De Windlust bij Roeven in Nederweert

De geschiedenis van veel van deze molens gaat vaak terug naar de 18e of 19e eeuw. Enkele molens kennen zelfs voorgangers waarvan de historie tot in de 15e of 16e eeuw teruggaat. De molens stonden in Weert aan de basis van de ontwikkeling van de stad; je trof er, naast graanmolens, ook olieslagmolens, looimolens, schorsmolens en pelmolens aan. De stad kende vroeger liefst 8 molens aan de rand van de stad. Niet voor niets is Weert de windmolenrijkste gemeente van Zuid Nederland en één van de molenrijkste gemeenten van het land.

Nog altijd is de relatie van Weert met de molens overal terug te vinden. Ook in het straatbeeld anno 2022. Weert kent opvallend veel straatnamen die refereren naar molens die vroeger in de buurt hebben gestaan. Daarnaast kent Weert een stadswijk, Molenakker en een gebied aan de rand van de vroegere omwalde stad, het Molenveld. Ook kun je in Weert een wandeling maken langs de plekken waar de oude Weerter stadsmolens hebben gestaan. Deze wandeling, De Kollergang, is in de Erfgoedapp te vinden.

Molen De Hoop Swartbroek komt uit Delfshaven

Naast het meer stedelijk deel van Weert en Nederweert, kennen ook de dorpen rondom Weert hun eigen windmolens. Zo staat er een molen in Tungelroy, Swartbroek, Roeven, Ospel en Laar. Molens met ook een interessante geschiedenis. Zo is molen De Hoop in Swartbroek ooit in Delfshaven gebouwd en via Vlaardingen uiteindelijk in 1905 in Swartbroek terecht gekomen.  En de molen van Roeven bij Nederweert werd in de laatste oorlogsjaren vernield maar werd niet gesloopt maar dank zij de inzet van de familie Bruekers uiteindelijk in oude luister hersteld.


De Windmolenroute kun je hieronder vinden. De route wordt in de loop van 2022/20223 ook opgenomen in de ErfgoedApp van Faro.Een kijkje binnen in de Annamolen Keent in Weert