.Windmolenroute

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In het lente van 2022 brengen wij de Windmolenroute online.

De Windmolenroute is een tocht die voert langs de vele windmolens die Weert en Nederweert rijk zijn. Onderweg maak je kennis met het kenmerkende landschap van het noordelijk deel van het Weerterland een overgangsgebied tussen Lage Kempen en de Limburgse Peel.

De statige windmolens zijn kenmerkend binnen GrensPark Kempen~Broek voor het Weerterland. Weert en Nederweert zijn, met 8 en 3 nog werkende molens, echte molengemeenten. Het betreft in hoofdzaak korenmolens maar in Nederweert draait ook een gecombineerde koren/olieslagmolen.

De geschiedenis van veel van deze molens gaat vaak terug naar de 18e of 19e eeuw en enkele molens kennen zelfs voorgangers waarvan de historie tot in de 15e of 16e eeuw teruggaat. Widmolens stonden in Weert aan de basis van de ontwikkeling van de stad tot een welvarende gemeenschap met zelfs eigen lakenhallen in Haarlem en Antwerpen. In Weert trof je naast graanmolens ook olieslagmolens, looimolens, schorsmolens en pelmolens aan. Niet voor niets is Weert de windmolenrijkste gemeente van Zuid Nederland en één van de molenrijkste gemeenten van het land.

Nog altijd is de relatie van Weert met de molens terug te vinden. Ook in het straatbeeld anno 2022. Weert kent opvallend veel straatnamen die refereren naar molens die vroeger in de buurt hebben gestaan. Daarnaast kent Weert een stadswijk, Molenakker en een gebied aan de rand van de vroegere omwalde stad, het Molenveld. Ook kun je in Weert een wandeling maken langs de plekken waar de oude Weerter stadsmolens hebben gestaan. Deze wandeling, De Kollergang, is in de Erfgoedapp te vinden.