Laat Molens Leven

Ben je ook trots op de oude molen in de buurt?
Wil je ook het molenverhaal vertellen?
Heb je zin om dit monument te doen leven?

Dan heeft de molen jou nodig
en word het Molenhart.

In deze campagne  “Laat Molens Leven” gaat het Molennetwerk Kempenbroek op zoek naar vrijwilligers voor de molens en molenverenigingen van het Kempenbroek.

Verken de molen-advertenties

Klik op de naam van de molen om de fiche te zien.

Zorgvlietmolen
Molenbeersel

Keijersmolen
Molenbeersel

Klaaskesmolen
Neeroeteren

Dorpermolen
Opoeteren
Zorgvlietmolen Dorpermolen Keijersmolen

Molenfeesten
Molenbeersel

Neermolen
Neeroeteren

 

Pollismolen
Opitter
Fiche volgt later

Sevensmolen Luysmolen

Pollismolen

Sevensmolen
Kaulille

Luysmolen
Bocholt
Fiche volgt later

Napoleonsmolen
Hamont

Lilse Meulen
Sint-Huibrechts-Lille

 

“Laat Molens Leven” in het kort

De “Laat Molens Leven” campagne geeft een gezicht aan de molen in onze buurt en nodigt jou uit om betrokken te raken bij het behoud van dit oeroude monument. Of je nu molenaar of molengids wil worden of jezelf wilt ontwikkelen als vrijwilliger, er is een plek voor iedereen om bij te dragen aan het levend houden van dit bijzondere erfgoed. Kom binnen bij de molen of bezoek de “Laat Molens Leven-meeting” of doe mee aan het “Laat Molens Leven-kamp” en laat molens weer volop leven.

Het project “Laat molens Leven” is een initiatief Molennetwerk Kempenbroek in samenwerking met de provincie Belgisch Limburg. Het doel van dit project is om nieuw leven te blazen in molens in het GrensPark KempenBroek. De campagne richt zich vooral op de molens van Kinrooi, Maaseik, Bree, Bocholt, Hamont-Achel.

Word molenvrijwilliger op een oeroud monument.

In onze buurt staat een prachtige molen die al eeuwenlang zijn plek opeist in het landschap. Het monument straalt een gevoel van geschiedenis en traditie uit en jij voelt je er tot aangetrokken. Je wilt graag een deel van jouw vrije tijd besteden aan het behoud en het levend houden van deze molen. Maar de drempel om binnen te stappen lijkt wat hoog. Gelukkig is er nu de campagne “Laat Molens Leven” die de molen van onze omgeving een gezicht geeft en jou uitnodigt om deel te nemen aan het behoud van dit bijzondere erfgoed.

Verken de molen en ontmoet de molenaar.

De “Laat Molens Leven” campagne nodigt je uit om binnen te stappen in de molen en kennis te maken met de molenaar en zijn bezigheden. Je wordt met open armen verwelkomd en kunt al je vragen stellen. De molenaar of een gids zal je stap voor stap meenemen en je laten kennismaken met de fascinerende technieken die de molen levend houden. Samen kunnen jullie ontdekken welke rol jij kunt spelen in het behoud van dit monument.

Mogelijkheden voor vrijetijdsinvulling.

Of je nu geïnteresseerd bent in het worden van een toekomstig molenaar, molengids, molenklusser, molengastgevers of je wilt jouw steentje bijdragen als PR-medewerker, er zijn talloze mogelijkheden om betrokken te raken bij de werking van molen. De “Laat Molens Leven” campagne moedigt jou aan om je passie en talenten op het gebied van de molen in te zetten. Samen met de molenaar of gids kun je ontdekken welke vorm van vrijetijdsbesteding het beste bij jou past.

“Laat Molens Leven-meeting”

Als je nog meer wilt weten over het vrijwilligerswerk rondom molens in jouw buurt, nodigt de “Laat Molens Leven-meeting” je uit om op een gezellige manier meer te ontdekken. Deze bijeenkomst vindt plaats in een molenlocatie en biedt vrijblijvend informatie aan van het MolenNetwerk KempenBroek en andere vrijwilligers over verschillende facetten van het molenvrijwilligerswerk. Het is een uitgelezen kans om gelijkgestemde mensen te ontmoeten en je passie voor molens te delen.

De “Molen-initiatie-dagen” voor jongeren.

Ben je tussen 12 en 25 jaar en nieuwsgierig naar de geschiedenis, techniek en het belang van molens in je buurt? Wil je graag actief meewerken aan het behoud en onderhoud van deze prachtige bouwwerken? Dan zijn de “Molen-initiatie-dagen” de perfecte gelegenheid voor jou! Tijdens deze speelse en educatieve dagen maak je op een unieke manier kennis met molens en het boeiende molenvrijwilligerswerk.

De “Molen-initiatie-dagen” bieden jongeren de mogelijkheid om op een leuke en educatieve manier meer te leren over molens en het belang van deze historische bouwwerken. Samen met andere enthousiaste jongeren duik je in de geschiedenis en techniek van molens. Je krijgt de kans om molenaarsworkshops te volgen  en zelfs mee te helpen met het onderhoud van de molen en leer je gasten te ontvangen. Terwijl je de handen uit de mouwen steekt wordt je niet alleen wijzer, maar beleef je ook plezier en maak je nieuwe molenvrienden.