Budel

  1. Janzona Budel-Schoot Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
  2. Nooit Gedagt Budel Vastleggen in volledig scherm 8-7-2020
  3. Zelden Rust Budel Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019

Budel (in het BudelsBuul) is een dorp in de gemeente Cranendonck in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen ongeveer 25 km ten zuiden van Eindhoven. Het grenst aan de Belgisch-Limburgse gemeente Hamont-Achel en de Nederlands-Limburgse gemeente Weert. Budel ligt op enkele kilometers van de A2. Lange tijd was er een Duitse legerplaats, de Nassau-Dietzkazerne. De inwoners van Budel worden Bulanders genoemd.

De naam ‘Budel’ is mogelijk verwant aan bode en ohd. butil ‘gerechtsdienaar’, dan wel aan de woordgroep van buidel ‘zwellen’. 

Douanapaal, Budel

Uniek, zelfs naar Nederlandse begrippen, is dat Budel nog vijf bijzondere grenspalen bezit. Deze bevinden zich aan de Zwarteweg, de Bergbosweg, de Stationsweg, de Asbroekweg en de Meemortel. De palen worden vaak ‘douanepalen’ genoemd, omdat ze in de zeventiende eeuw werden geplaatst voor de Admiraliteit van de Maeze, gevestigd te Rotterdam, die in deze zuidelijke streken de in- en uitvoergelden incasseerde. Vier van deze palen zijn nog origineel, één exemplaar is enige jaren geleden opnieuw gemaakt.

Douanepaal, Budel

De palen laten het wapen van genoemde instelling zien: een schild met klimmende leeuw en zeven pijlen (op de nieuw gemaakte ontbreken deze curieus genoeg) op twee gekruiste ankers en de letters PPP, die betekenen: “Pugno Pro Patria”, ofwel: “Ik vecht voor het vaderland”.

Budel is omringd door een agrarisch gebied. Ten noordwesten stroomt de Buulder Aa, en ten oosten stromen de Weergraaf en de Bosloop, die beide worden opgenomen door de Buulder Aa.

  • Langs de Buulder Aa ligt een natuurgebied, het Buulderbroek. Ook de Immenhof bevindt zich in dit gebied.
  • Ten oosten van Budel ligt het natuurgebied Budelerbergen, een droog naaldbos-, heide- en stuifzandgebied.
  • Ten zuiden van Budel ligt het natuurgebied de Loozerheide, een gebied met heide en vennen.