Natuur, cultuur en erfgoed

watermolens Ghen Aamolen Beek Bree

Watermolens liggen soms verscholen in het landschap van Kempen_Broek

wordcloud (2)In het Kempen~Broek bestaat het historische erfgoed vaak uit kleine elementen en niet uit opzichtige monumenten. Wellicht een gevolg van de sobere levensstijl waartoe de bewoners lange tijd gedwongen werden.

Tegenwoordig is het dit bescheiden erfgoed dat de streek en de beleving ervan kruidt. Je kan bijvoorbeeld enkele mooie kapellen terugvinden zoals de Groelskapel of Kapel van Sint-Theresia in Bocholt of de Verkûskapel in Altweerterheide.

Tussen de Kempen en de Laurabossen valt de Belgisch-Nederlandse grens samen met de Kempenstraat. Deze straat was vroeger het pad dat door de Duitse patrouilles langs de dodenstraat ontstond. Hier staan 2 zware gietijzeren grenspalen die vroeger werden geplaatst zodat niemand de grens kon ‘verplaatsen’. In het Kempen~Broek staan maar liefst twintig grenspalen.

Windmolen KempenBroek

De windmolens vormen de stoere jongens in het landschap van Kempen_Broek

De cultuurelementen die de streek het meest typeren zijn echter zonder twijfel de vele molens. Watermolens én windmolens. Ooit lagen er maar liefst 28 watermolens langs de Abeek die ook liefkozend de Molenbeek werd genoemd. Richting Weerterland zijn het vooral de windmolens die het beeld van het landschap van Kempen~Broek kruiden.  Kom zeker eens een kijkje nemen in de Voorste Luysmolen een watermolen waar elke tweede en vierde zondag van de maand een molenaar aan het werk is of iedere zaterdagmiddag op de Sint Annamolen van Keent in Weert. Een windmolen met een bijzondere geschiedenis.

In 2015 werd het Molennetwerk Kempen~Broek gevormd waarbinnen molenaars, molengidsen, molenliefhebbers, moleneigenaren en molenorganisaties nauw samenwerken met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de Belgische en Nederlandse gemeenten, de toeristische diensten en het bedrijfsleven. Doel van het molennetwerk is het unieke monumentale molenbestand binnen het GrensPark Kempen~Broek op te kaart te zetten en te promoten. Maar vooral en allereerst wil het molennetwerk het verhaal van de molens vertellen, de belangstelling voor de molens bevorderen en daardoor vrijwilligers werven die zich voor het behoud van de molens willen inzetten. Meer info vind je op https://kempenbroekmolens.org/. 

Folder molenland anigif

 

De agenda van de actueel geopende en te bezoeken molens binnen GrensPark Kempen~Broek vindt u hier: Vastleggen in volledig scherm 4-10-2017 115237.bmp