Molenhart in actie

Hier tref je de uitingen van en over

Molens hebben een Ziel,

Molens zoeken mensen met een Molenhart

 

 

22-12-2023

Fotoshoot, molen, KempenBroek, LaatmolensLeven, Molenkaart

Gisteren fotoshoots op Dorpermolen in Opoeteren en Keijersmolen in Molenbeersel voor Molenfietskaart/Molenaart Kempemroek 2.0 en voor LaatMolensLeven campagne. Binnenkort volgen nog de Voorste Luysmolen in Bocholt en Napoleonsmolen in Hamont voor LaatMolensLeven en LilseMeule in Huibrechts-Lille en Neermolen in Neeroeteren


20 dec,ber 2023 VTRInnovatieprijs, Belang, Limburg, Kempenbroek,


De speciale campagne voor het werven van molenvrijwilligers (molenaars, gidsen, klussers) Laat Molens Leven is financieel mogelijk gemaakt door het Provinciaal Centrum voor Cultureel erfgoed van de Provincie Limburg in Hasselt.

De looptijd van de campagne is tot medio 2025. De werving van de vrijwilligers richt zich op jongeren (18-24 jar) en op de categorie 45/50 jaar en ouder.Daarnaast zoeken we nadrukkelijk óók vrouwen.

De wervinsgcampagne wordt digitaal en in print gevoerd en er komt op iedere deelnemende molen een speciale Laat Molens Leven dag.

Clubs, verenigingen, scholen, buurten, bedrijven, jongerenorganisaties, gemeenten, kunnen bij MolenNetwerk KempenBroek een lezing aanvragen waarin we vertellen hoe het is en wat het betekent om molenvrijwilliger te zijn of worden. En welke opleidingen er bestaan voor aspirant molenaars en molengidsen.

De (deel)gemeenten waar de campage gevoerd wordt zijn Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt, Hamont en Pelt (Sint-Huibrehts-Lille).

 


In Belgisch Limburg bestaat het Provinciaal project Jong Redt Oud. Via school of jeugdgroepen maar ook samen met de gemeenten worden jongeren aangespoord om op een actieve manier kennis te maken met erfgoed en het beheer, behoud en respect voor erfgoed. Een groep deelnemers adopteert gedurende een periode, bv een schooljaar, een erfgoedlocatie en verricht er kleinere werkjes en klusjes. Op deze manier worden de jongeren meer bij het erfgoed betrokken, komen veel over dit erfgoed te weten en ontwikkelen een band met dit erfgoed. Deze jeugdigen zullen later ook eerder als vrijwilliger zich voor dit erfgoed gaan inzetten. 

Zo’n aanpak zou ook in NL Limburg niet misstaan. Molennetwerk Kempenbroek gaat in het kader van hun campagne Laat Molens Leven kijken of er samen met Jong Redt Oud kansen zijn om een of enkele projecten rond de windmolens en watermolens in Kempenbroek te ontwikkelen.  JongRedtOud  Kempenbroek  MagjeZien  NoordLimburg  erfgoed  Maaseik  Kinrooi  Bree  Bocholt  Hamont  Pelt  LaatMolensLeven #ProvincieLimburg