Nooit Gedagt Budel

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2020

15 Molen TIC Nooit Gedagt Budel interieur

Naam: Nooit Gedagt Budel (1846)
Soort molen: Stenen stellingsmolen, korenmolen met wieksysteem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden, een vlucht van 24.60 meter, vier koppels maalstenen en een stellinghoogte van 05.00 meter
Adres molen: Meemortel 24, 6021 AE Budel
Dorp of buurtschap: Meemortel


Coördinaten: 51.269265 5.581632

Route:De molen ligt in de buurt van de knooppunten 80 en 82
Voorzieningen: Bij de molen is een grote molenaarswinkel
Molenaars: Johan Kees, Henrie Kees.
Openingstijden: De molen kan op aanvraag (+31 495497956) bezocht worden. De molen is dagelijks in gebruik. Bij de molen is een molenwinkel gevestigd.
Telefoon: 06 – 51 40 49 56
Website: www.molennooitgedagtbudel.nl

Technische gegevens

  • Romp: Ronde stenen molen; het verhoogde deel heel licht getailleerd gemetseld
  • Kap: Gedekt met dakleer
  • Vlucht: 24,60 m.
  • Wiekenvorm: Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
  • Wiekverbeteringen: In 1980 werd de binnenroede van deze altijd Oud-Hollands opgehekte molen voorzien van het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen; in 1985 gebeurde ditzelfde met de buitenroede.
  • Kruiwerk: Engels, kruilier
  • Vang: Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangtrommel; vangstok
  • Hoogte: van de stelling: ca. 5,00 m.

Inrichting

Een koppel 17der blauwe en een koppel 17der kunststenen; elevator met stofafzuiging; silo’s; meelafzuiging; centrifugaalbuil; mengketel; graanpletter; elektrisch aangedreven maalstoel met een koppel 15der blauwe stenen

Overbrengingen:

Bovenwiel 61 kammen
Bovenschijfloop 39 staven, steek 11,0 cm.
Spoorwiel 68 kammen
Steenschijflopen 22 staven, steek 11,3 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 4,83

 


Korte omschrijving:
Molen “Nooit Gedagt”, gelegen langs de belangrijkste entreeweg vanuit Weert naar Budel is één van de drie molens die het Brabantse dorp Budel rijk is. De “Nooit Gedagt” is de oudste van het drietal. De molen is in bedrijf voor het malen van granen, voor zowel boeren- en consumptiegemaal.

Nooit Gedagt Budel in de jaren zestig van de 20e eeuw

Bijzonderheden:
Hoewel in de jaren 60 en begin jaren 70 een dip kwam in het boerengemaal als gevolg van de schaalvergroting in de landbouw en de molen in slechte toestand verkeerde werd er nog steeds mee gemalen. Vooral Boekweit, alleen minder frequent. De molen heeft zelfs nog een tijdlang met één roede gemalen.
In 1976 werd de molen ingrijpend gerestaureerd en omgebouwd van een beltmolen naar een stellingmolen. Daarbij werd de molen ook enkele meters verhoogd. Doordat de molen, na de verhoging weer volledig rondgekruid kon worden, kwam het molenaarsbedrijf ook weer in vol bedrijf. Er werd gemiddeld tot 20 ton per week gemalen, veelal biologische granen.
Op het ogenblijk wordt voor bakkers, grossiers en particulieren gemalen. Ook wordt er nog steeds boekweit gemalen. Vroeger was het malen van boekweit op de molen in deze streken heel gewoon, tegenwoordig is het eerder een zeldzaamheid.

Over de naam

Begin 19de eeuw was er in Budel slechts één molen, de Oude Molen, een standerdmolen. Deze werd in 1828 gekocht door P. Kneepkens uit Weert. Bij de koop had hij geregeld dat er niet meer molens in Budel gebouwd mochten worden, omdat hij het alleenrecht van malen wilde. In de jaren ’40 van de 19de eeuw kreeg Kneepkens echter een conflict met de commiezen over het al dan niet ontduiken van accijnzen, waardoor uiteindelijk de molen door de commiezen werd gesloten. Op dat moment zag Johannes Gors kans om toch een molen te kunnen bouwen (wat hij al eerder wilde, maar toch gold het verbod nog). Nu de Oude Molen echter gesloten was, verviel volgens Gors de blokkade en hij kreeg inderdaad toestemming om een molen te mogen bouwen. Toen de burgemeester bij de bouw kwam, vertelde Gors dat hij dit “nooit gedacht” had.

Bekijk hier een film van de werkende Nooit Gedagt Budel.
De film dateert ui 2013, gemaakt door Rob Simons