Sevensmolen Kaulille

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2018

_D205221

Naam: Sevensmolen (1891)

Soort molen: Windmolen, ronde stenen grondzeiler. Korenmolen met twee koppels maalstenen.

Adres molen: Molenstraat 34, 3950 Kaulille België

Coordinaten: 51.187607  5.513999

Route: De Sevensmolen ligt dicht bij knooppunt 8

 

Voorzieningen: Rustplek voor fietsers

Molenaars: Toon Verlaak, Ludo Achten, Ludo Beckers, Jos Gielen, Geert Mulkers, Senne Adamcsyk.

Openingstijden: Als gevolg van de beperkingen vanwege covid-19 is besloten om de molen in 2020 niet voor bezoekers open te stellen.

Telefoon: +31 49 5528 135

Website:  https://www.facebook.com/kaulillermolenvrienden/?ref=aymt_homepage_panel

Technische gegevens:

  • Vlucht: 23,90 meter
  • Wieksysteem: oudhollands
  • As: gietijzer
  • Kruiwerk: engels
  • Vang: vlaams
  • Twee koppel 16der stenen

 

Korte omschrijving van de molen: De Sevensmolen is een korenmolen met twee koppels maalstenen en met Oudhollandse wieken en een vlucht van 23.90 meter

Bijzonderheden: 

De Sevensmolen in Kaulille (Bocholt) neemt een bijzondere plaats in in de molenwereld van het GrensPark Kempen~Broek. De ronde stenen korenmolen is de enige ronde stenen grondzeiler (een molen waarbij de zeilen vanaf het maaiveld bereikbaar zijn) in de regio. Deze slanke molen, de diameter op de begane grond meet slechts 5 meter, werd in 1891 gebouwd en vormt samen met het molenaarshuisje een meer dan charmant geheel. In 1944 werd de molen als Rijksmonument aangewezen. Tegenwoordig zorgen de molenaars en vrijwiligers van de Kauliller Molenvrienden er voor dat de Sevensmolen regelmatig draait en maalt. 


Geschiedenis:

Brabander Adriaan Mulder-Hamer gaf in 1891 aan de Weerter molenbouwersfirma Adriaens opdracht tot de bouw van de molen aan Dorp in Kaulille. Dat werd een stenen grondzeilen aan de rand van het dorp Kaulille. Tien jaar later werd de molen doorverkocht aan de familie Sevens, in die tijd een prominente molenaarsfamilie in Belgisch Limburg met molens in Hamont, Lommel, Neerpelt, Overpelt en dus ook Kaulille. De familie Sevens, waarna de molen al snel vernoemd werd, bleef tot 1969 regelmatig op de molen draaien en malen. Gerard Sevens was in 1969 de laatste molenaar van de familie Sevens. In die zestig jaar zorgde ze ook dat de molen regelmatig werd aanpast en verbeterd.

Molenaar Henri Sevens met echtgenote Helena Stienen

 

Na het overlijden van Henri Sevens in 1955 verkochten zijn kinderen de molen en het molenhuis op 6 juni 1956 aan schilder Paul  Sevens-Maes voor 245.000 frank. De dieselmotor kocht hij voor zijn broer Gerard voor 100.000 frank. Tot in 1969 draaide Gerard nog af en toe met de molen. Hij verkocht de molen en het molenhuis in 1971 aan Jaak Croonen-Craeghs voor 250.000 frank.

In 1973 maakten de gebroeders Adriaens, molenmakers uit Weert (NL) een bestek op om de molen te herstellen. De som van 15.900 Nederlandse gulden ging echter de financiën van eigenaar Croonen te boven. Wel liet hij in 1980 de wieken herstellen.

Het gemeentebestuur van Bocholt trachtte al in 1989 de windmolen en het molenhuis te kopen. Op 27 maart 1991 werd het jonge Antwerpse echtpaar Kris en Patricia Spruyt eigenaar van het geheel. Met de hulp van Levende Molens – Noord-Limburg vzw en de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting werden in 1993 nieuwe gelaste roeden (Derckx, Wessem) gestoken door molenmaker John de Jong uit Veldhoven. De verdere restauratie bleef echter uit.

Op 3 februari 1997 werd de gemeente Bocholt eigenaar van de molen en het molenaarshuis. Een dag later begon de Heemkundige Kring van Kaulille samen met een aantal vrijwilligers met de renovatie van het molenhuisje, dat nu dienst doet als archief- en vergaderruimte van deze Kring. Ook liet de gemeente de molen in 2003-2004 maalvaardig restaureren. Ontwerpers waren architect W. van Hoof uit Eksel en molenspecialist Nico Jurgens uit Hoorn (voorheen Valkenswaard). De uitvoering gebeurde door de molenbouwers Adriaens uit Weert (proefgemalen op 20.02.2004, voorlopige oplevering op 12.03.2004). De molen kan weer malen, maar de talrijke woningen in de directe omgeving geven een aanzienlijke windbelemmering. De molen is elke eerste en derde zondag van de maand geopend.


Technische zaken:

De molen heeft aan de grond slechts een middellijn van 5 meter. De hoogte van de kuip boven het maaiveld is 9,65 meter. De smalle kuip die een lichte buikvorm heeft, is gemetseld met drie soorten stenen. De draagbalk van de koning is een oude houten molenas, deze is – samen met het aswiel –  waarschijnlijk afkomstig van molen Nooit Gedacht in Budel (NL).
De molen heeft twee koppels maalstenen van 1,40 meter (zestienders). Aan de westzijde is er een koppel kunststenen voor rogge, zoals dat veel voorkwam in Noord-Limburg. De loper heeft een drietaksrijn met pinnetje. De kunststenen worden bediend met een ijzeren trekregulator, die aangedreven wordt met een riem op het klauwijzer. De verhouding van de regulator t.o.v. de stenen bedraagt 300:1. Aan de oostzijde is er een koppel blauwe stenen voor boekweit, voorzien van een tweetaksrijn met vast peerijzer. De molen heeft een Vlaamse blokvang met vangtrommel.

De ene geklinknagelde roede dateerde van 1920 en was een zogenaamde Kensselareroede (uit de Oost-Vlaamse gemeente Kneseelare); de andere was een Vehaegheroede uit Ruddervoorde. Ze werden in 1980 hersteld, maar in 1993 vervangen door  gelaste roeden (24 meter), vervaardigd door de Nederlandse firma Derckx (1993). De askop is van het fabricaat Van Aerschot uit Herentals. De regulateur is niet aangesloten. Het koppel blauwe stenen is niet maalvaardig, de kuipdeksels ontbreken, lichtboom, meelgoot en meelbak ontbreken eveneens.
In september 2006 werd de romp opnieuw geheel opgeknapt: een bewijs dat de molen goed onderhouden wordt! In 2007 werd de inrichting uitgebreid met een haverpletter.

Vrijwillig molenaar Rudi Driesen uit Neerpelt werd in 2011 opgevolgd door Toon Verlaak en Ludo Achten (zie hoger voor hun contactgegevens). Zij leerden het molenaarsvak van Ludo Hurkmans en Jef Brouwers van de Lilse Meulen van Sint-Huibrechts-Lille. Ludo Beckers, Jos Gielen en Geert Mulkers kwamen in 2015 de molenaarsploeg versterken. Later kwam ook Senne Adamcsyk erbij. In 2011 werd een klein bos met hoge sparren (op het zuidwesten) gekapt, waarmee de windvang op die richting een heel stuk verbeterd is.

Op zaterdag 1 oktober 2016 kreeg de molen het kenteken “Actieve Molen 2016” uitgereikt. Deze nominatie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen vzw (www. molenforumvlaanderen.be)  op basis van de volgende criteria: de molen als gebouw (uitzicht, toestand), de werking als molen (draaien en malen) & de inzet van de molenaar, de toeristische ontsluiting en de gelegenheidsactiviteiten.