Abroxmolen Beek

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2016 093037

Naam: Abroxmolen (1440)
Type molen: Onderslag watermolen, olie- en graanmolen
Locatie: Abroxweg 41, Bree-Beek
Route: de molen ligt niet aan een fietsroute
Voorzieningen:
Molenaar: geen
Bezichtiging: De molen kan bij speciale gelegenheden bezichtigd worden en op aanvraag.

Beschrijving : 
Voormalige watermolen (olie- en graanmolen) van het onderslagtype op de Abeek. Waarschijnlijk behoorde de molen bij de laathof van Abroek. Voor het eerst vermeld in 1775.

De Abroxmolen op de Abeek werd voor 1440 opgericht. Hij vormde de geboorteplek van de bekende Jan Van Abroek (1440-1510), hervormer van de Orde van het Heilig Graf In 1775 stond de molen ook bekend als een wateroliemolen.In 1845 eigendom van W. Gysen, in 1884 van de familie Steyven.

 Het was een turbinemolen, waarvan het molenwerk op een houten kraan gedateerd is 1894; het turbinewiel en een gedeelte van het molenwerk bleef behouden. De molen werd volledig herbouwd in 1910 en vervangt een vakwerkgebouw. Na de omlegging van de Abeek in 1961 is de molen buiten gebruik. Bij de molen behoort een tweeledige hoeve, vrijwel volledig verbouwd.

Bij de molen behoort een tweeledige hoeve, vrijwel volledig verbouwd. Het molenhuis is een diephuis (nok loodrecht op de Abeek) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); de Abeek liep oorspronkelijk onder het molenhuis door. Bakstenen gebouw, voorzien van smeedijzeren muurankers. Getoogde muuropeningen. Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken. Het turbinewiel bevindt zich in een klein aanbouwsel onder mank zadeldak tegen de achtergevel.

Het molenhuis is een diephuis (nok loodrecht op de Abeek) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); de Abeek liep oorspronkelijk onder het molenhuis door. Bakstenen gebouw, voorzien van smeedijzeren muurankers. Getoogde muuropeningen. Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken. Het turbinewiel bevindt zich in een klein aanbouwsel onder mank zadeldak tegen de achtergevel.