Weert

 1. Sint Antonius Weert – Laar Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 2. Wilhelmus-Hubertus Weert Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 3. Sint Oda Weert Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 4. Kollergang Rosmolen van Kampers Weert
 5. Boonesmolen Weert (molenromp)
 6. Sint Anna Weert – Keent Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 7. De Hoop Weert Swartbroek Vastleggen in volledig scherm 8-7-2020
 8. Sint Anna Weert – Tungelroy Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 9. Sint Jan Stramproy  Vastleggen in volledig scherm 8-7-2017
 10. De Nijverheid Stramproy Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
 11. Broekmolen Stramproy Vastleggen in volledig scherm 8-7-2016 093037 (58 x 58)

Weert KempenBroek

Ruim twintig procent van Weert bestaat uit natuur. Zo is grenspark Kempen~Broek een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe. Daarmee bezit Weert een heel bijzondere parel. Via spectaculaire kavelruil zijn aaneengesloten natuurzones ontstaan. De resultaten zijn zichtbaar: aaneengesloten natuur met overvliegende kraanvogels, exotische hoppen, nachtegalen, wielewalen, kwakende boomkikkers, vrijwel alle vlinders en libellen van Noordwest Europa, agrariërs met toekomst, aantrekkelijke fiets- en wandelroutes, overnachtingvoorzieningen, horeca, sportvoorzieningen etc.

De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied voor iedereen, recreant en bewoner als een uniek stukje Europa binnen Nederland. In het gebied ligt meer dan tweehonderd kilometer aan bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners. De Veluwe van het zuiden is ontdekt door fietsers en wandelaars. Nog vooral lokaal uit Weert en omstreken maar het aantal recreanten uit de Randstad en België neemt gestaag toe. Het vele groen en de mooie natuurgebieden maken Weert een prettige stad om in te wonen, werken en recreëren.

Weert, groen, regio,In september 2012 is Weert uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland door Entente Florale Nederland. In 2013 won Weert de titel ‘Groenste stad van Europa’ (organisatie in handen van Entente Florale Europe). In 2014 werd Weert uitgeroepen tot groenste regio van de wereld. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed. De wereldtitel werd behaald in de mondiale competitie Communities in Bloom. Communities in Bloom is een onafhankelijke Canadese non-profitorganisatie die het samenleven in een duurzame omgeving wil stimuleren.

De maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners, bedrijven en verenigingen speelden een rol bij het winnen van de titel groenste regio van de wereld. Met name ook het behoud van het voor Weert zo kenmerkende molenerfgoed was een van de door de jury extra benoemde pluspunten voor Weert.

Ondernemers, belangengroeperingen en inwoners grepen deze competitie aan om er actief mee aan de slag te gaan en zelf initiatieven te ontplooien. Voorbeelden hiervan zijn het vergroenen van de binnenstad door ondernemers, biodiversiteitsprojecten in buurten, en het vergroenen van schoolpleinen.

In Weert zet zich de Molenstichting Weerterland, samen met een aantal particuliere moleneigenaren, in voor het behoud van de molens.

Meer info over de Weerter molens vindt u op: www.molensinweert.nl