Jeugdige molens

Jongeren betrekken bij de molens is noodzakelijk als we de molens ook over 10 en 20 jaar nog in het landschap van GrensPak Kempen~Broek willen zien draaien. Daarom gaat MolenNetwerk KempenBroek vzw extra aandacht schenken aan het betrekken van jongeren bij ons bijzondere molenerfgoed. Want; Wie de Jeugd heeft, heeft de Toekomst. Sterker nog: Alléén wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst.

Junior Molenaars is een project van Stichting Annamolen (1911), Molen van Keent in Weert. Op deze beltkorenmolen aan de Bocholterweg in Weert wordt een vaste woensdagmiddag in de maand een Junior Molenmiddag georg aniseerd.

Jongens én meisjes, jongeren vanaf de leeftijd van 8/9 jaar tot 13/14 jaar kunnen er kennismaken met de molen, de molentechniek, het beheer en behoud van de molen, draaien en malen, weer en wind, molenveiligheid en de geschiedenis van de molen(s) in deze streek. Ze worden daarbij intensief begeleid door een molenaar en enkele molengidsen. Actief zijn op de molen en over de molen leren is daarbij het uitgangspunt. Aan het eind van het molenjaar ontvangen de jongeren die het hele jaar hebben deelgenomen een getuigschrift.

Junior Molenaars staat open voor alle jongens en meisjes uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek. Deelname is gratis.

Meer info:  https://www.weertdegekste.nl/2020/03/junior-molenaars-op-anna-molen-keent/


Jong redt Oud is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg en lokale organisaties. MolenNetwerk KempenBroek vzw is één van die lokale organisaties die daarbij samenwerkt met lokale molenaars of molenverenigingen.

Waarom?

Lokaal erfgoed dat je nauw aan het hart ligt? Dat wil je toch bewaren voor de volgende generaties. Jong redt Oud geeft jouw erfgoed een toekomst.

Hoe?

Ga aan de slag met jongeren uit je buurt en betrek hen bij het lokale erfgoed, zodat zij ambassadeurs worden, het erfgoed bewaren, ontsluiten, opknappen, …

Wat?

Een kapelletje, een windmolen, een kerkhof, een vakwerkhoeve, kleine landschapselementen, een historisch park, … Al het onroerende erfgoed dus.

Wie?

Jij. Samen met jongeren uit je buurt en samen met de provincie Limburg.
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) ondersteunt je inhoudelijk en financieel. Het PCCE brengt je ook in contact met experts en mogelijke partnerorganisaties.