Sint Anna Tungelroy

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019

Anna Tungelroy exterieur foto Vincent van den Berg_pe

 

Naam: Sint Anna (1875)

Type: Beltkorenmolen, bovenkruier.

Adres: Tungeler Dorpstraat 75, Tungelroy (inrit oprijden)

Route: De molen ligt tussen knooppunten 83 en 93

Voorzieningen: Rustplaats, picknicktafel

Molenaars: Frank Oosterhuys, René Luijs, Marc Joosten, Koos van Lieshout

Bezoek:

De Sint Annamolen van Tungelroy draait en maalt regelmatig en kan dan bezichtigd worden. Geopend is de molen de 1ste woensdagmiddag en de 3de zaterdag en daarbuiten als de molen draait. Bezichtiging is ook mogelijk na telefonische afspraak (06-12658271). Voor info over openstelling kijk op: http://MolenAgenda

Telefoon: 0495 852868

Website: www.molensinweert.nl

Beschrijving:

Oude reclame voor de molen.

Aan de Tungeler Dorpsstraat in het Weerter kerkdorp Tungelroy ligt, wat verscholen vanaf de straat, de ronde stenen Sint Anna beltmolen uit 1875. Vooral vanaf de Kievitspeelweg heeft men een mooi zicht  op de Sint Annamolen en het dorp Tungelroy. De Sint Annamolen van Tungelroy werd in 1875 in opdracht van Jan Peerlings gebouwd als vervanging voor twee watermolens langs de Tungelroysebeek.  De familie Peerlings zou ruim honderd jaar, tot 1978, eigenaar van de molen blijven.

Een kijkje binnen in de Annamolen van Tungelroy

De familie Peerlings bracht, in de loop van de jaren veel aanpassingen en verbeteringen aan de molen aan. Toch volgde eind jaren vijftig van de 20e eeuw stillegging van de windmolen. Er werd alleen nog met een motorisch aangedreven maalstoel gemalen. De molen zelf verviel hierna snel. In 1967 volgde een restauratie waarbij de kap, luizolder, steenzolder en meelzolder werden vernieuwd. Hiervoor werden onderdelen van een windmolen uit Hardenberg gebruikt. In de molen werd een silo met elevator die de twee maalgangen van graan moet voorzien, geplaatst. Ondanks deze aanpassingen bleek het niet meer mogelijk met de windmolen je boterham te verdienen en in 1991 kocht de gemeente Weert de molen. In 1993 en tussen 2009 en 2010 liet de gemeente Weert de molen restaureren.

Na deze restauraties draaien en malen nu vrijwillige molenaars van Molenstichting Weerterland regelmatig in Tungelroy op de Sint Annamolen.