Hoe werkt de app

Je smartphone als sleutel tot de molen?

Jazeker !

Want je smartphone biedt, in combinatie met de ERFGOEDAPP veel extra mogelijkheden tijdens een molenbezoek in GrensPark Kempen~Broek..

Zijn de molenaar of de molenvrijwilliger aanwezig dan vinden die het leuk wanneer je bij de draaiende molen in de remmen knijpt en binnen komt kijken. Zij zullen je met veel plezier het verhaal over de molen vertellen. Want over de molen vertellen zit de molenaars en molengidsen in het bloed.

Maar de App biedt meer. Ook al is de molen gesloten, krijg je nóg op je mobieltje de verhalen over de molen en over de plaats van de molen in de omgeving.

Je kan hiermee je smartphone gebruiken als “Sleutel tot de molenpoort”.

Je ontsluit zo véél informatie over de molens:

  • oude filmpjes en foto’s,
  • animaties over de werking van de molen,
  • de geschiedenis van de molen, de mensen en het landschap,
  • leuke anekdotes en opmerkelijke molenweetjes,
  • tips over de molens.

De App geeft jou informatie waar en wanneer je het wil. Je kan hem gebruiken:

  • onderweg als de gids die bij elke molen ter plaatse boeiende informatie geeft.
  • óf thuis als voorbereiding voor meer achtergrond bij het plannen van een ontspannende fietsroute.
  • óf als naslagwerk dat je eender waar kan raadplegen als je het nodig vindt.

Zo bieden de molenroutes door GrensPark Kempen~Broek met de Erfgoedapp een leuke PLUS.


Molens met een leuke PLUS

MolenNetwerk KempenBroek VZW presenteerde in 2019 de eerste molenroute in de speciale ErfgoedApp van Faro, de Grensmolenroute. In de zomer van 2020 volgde de Watermolenroute en in 2021 kwam de Kempenmolenroute online. In 2022 volgde vervolgens de Heggemulderroute. Begin 2024 komt de Windmolenroute online..

De Grensmolenroute is 35 km lang en voert je langs 9 windmolens en watermolens tussen Stramproy, Neeritter, Kessenich en Molenbeersel.

De Watermolenroute is 45 km lang en brengt je bij 13 watermolens langs de Bosbeek en de Itterbeek tussen Tongerlo, Maaseik, Neeroeteren, Opoeteren en Opitter. 

Op de Kempenmolenroute kom je 6 watermolens en één windmolen tegen tussen Kaulille, Bocholt, Bree en Lozen.

De Heggemulderroute brengt je in 45 km langs de windmolens van Budel, Hamont, de oude Heerlijkheid Grevenbroeck en Sint Huiberchts-Lille

De Windmolenroute verbindt de stoere jongens, de windmolens in een deel van Weert met de windmolens van Nederweert in een rote van ruim 40 km.

 



 


 

Met deze mobiele applicatie van FARO maakt MolenNetwerk KempenBroek VZW het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek nog beter en breder toegankelijk. Ook willen we met de App de nieuwsgierigheid naar het Verhaal van de Molens verder aanwakkeren.

Door de speciale FARO ErfgoedApp op uw mobiele telefoon te downloaden en installeren, dit is volledig gratis én vrij van reclame, krijg je als gebruiker gratis toegang tot al die extra informatie bij veel molens. Dat maakt je bezoek aan de molen nog interessanter en zeker ook nog verrassender.

Zelfs op dagen dat de molen gesloten is, werkt de ErfgoedApp en is de informatie voor de App gebruiker beschikbaar en toegankelijk. Je kunt dus via de ERFGOEDAPP een kijkje achter de gesloten poort van de molen nemen.



 


Hoe de Erfgoedapp te downloaden? 

Wil je de erfgoedapp op uw mobiele telefoon of tablet (met Bluetooth en GPS) downloaden en installeren? Volg dan de link hieronder naar de webpagina over de Erfgoed App van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Om de films, animaties, geluidsfragmenten en andere informatie via de Erfgoedapp goed te kunnen ontvangen en bekijken is het van belang dat Bluetooth, GPS en roaming op je smartphone aanstaan. 

Roaming aanzetten op Android

Op je Android-smartphone kun je roaming aanzetten via de instellingen. Hoe dat precies gaat is bij elk Android-toestel en elke Android-versie verschillend, maar je vindt de optie via Instellingen > Netwerken > Mobiele data > Dataroaming – of iets wat daarop lijkt. Misschien staat het schuifje bij jou uit, maar om te kunnen internetten in het buitenland moet je hem dus aanzetten.

Roaming aanzetten op je iPhone

Ook op je iPhone staat roaming waarschijnlijk uit – en anders heb je misschien een dikke rekening gekregen van je laatste tripje. Ook hier is het inschakelen weer heel eenvoudig. Ga via Instellingen naar Mobiel netwerk. In dit menu kun je je mobiele data en persoonlijke hotspot in- of uitschakelen. Onder het kopje Mobiele data vind je Opties mobiele data, daar kun je Dataroaming inschakelen. Ook kun je bepalen of je roaming alleen wil gebruiken voor data, of voor gesprekken en data.


Hier kun je de Erfgoedapp downloaden en installeren:

2018-11-07.png

Naar de ErfgoedApphttps://www.erfgoedapp.be