Erfgoed-App

Je smartphone als sleutel tot de molen?

Jazeker !

Want je smartphone biedt, in combinatie met de ERFGOEDAPP veel extra mogelijkheden tijdens een molenbezoek.

Zijn de molenaar en molenvrijwilliger aanwezig dan vinden die het leuk wanneer je bij hun draaiende molen in de remmen knijpt en binnen komt kijken. Zij zullen je met veel plezier hun verhaal over de molen vertellen.

Maar de App biedt meer. Ook al is de molen gesloten, krijg je nóg op je mobieltje de verhalen over de molen en de samenhang met de vroegere landbouw.

Je kan hiermee je smartphone gebruiken als “Sleutel tot de molenpoort”.

Je ontsluit zo véél informatie over de molens:

  • oude filmpjes en foto’s,
  • animaties over de werking van de molen,
  • de geschiedenis van de molen, de mensen en het landschap,
  • leuke anekdotes en molenweetjes,
  • tips over de molens.

De App geeft jou informatie waar en wanneer je het wil. Je kan hem gebruiken:

  • als de gids die bij elke molen ter plaatse boeiende informatie geeft.
  • óf als voorbereiding voor meer achtergrond bij een ontspannende fietsroute.
  • óf als naslagwerk dat je eender waar kan raadplegen als je het nodig vindt.

Zo bieden de molenroutes door GrensPark Kempen~Broek met de Erfgoedapp een leuke PLUS.

 


Molens met een leuke PLUS

MolenNetwerk KempenBroek VZW presenteerde in 2019 de eerste molenroute in de speciale ErfgoedApp van Faro, de Grensmolenroute. In de zomer van 2020 volgde de Watermolenroute en eind 2020 komt de Kempenmolenroute online.

De Grensmolenroute is 35 km lang en voert je langs 9 windmolens en watermolens tussen Stramproy, Neeritter, Kessenich en Molenbeersel.

De Watermolenroute is 45 km lang en brengt je bij 13 watermolens langs de Bosbeek en de Itterbeek tussen Tongerlo, Maaseik, Neeroeteren, Opoeteren en Opitter. 

 
Speciaal vanwege Covid-19 hebben we bovendien de virtuële Molenroute langs inmiddels 14 wind- en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek uitgewerkt. Deze route komt in de week vóór Open Monumentendag, half september, online. Ook nu veel molens vanwege Covid-19 geen bezoekers kunnen toelaten, kun je met je mobieltje een kijkje binnen in de molen nemen,

 

Met deze mobiele applicatie van FARO maakt MolenNetwerk KempenBroek VZW het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek nog beter en breder toegankelijk. Ook willen we met de App de nieuwsgierigheid naar het Verhaal van de Molens verder aanwakkeren.

Door de speciale FARO ErfgoedApp op uw mobiele telefoon te downloaden en installeren, dit is volledig gratis én vrij van reclame, krijg je als gebruiker gratis toegang tot veel extra informatie bij veel molens. Dat kan algemene en technische informatie zijn over de molen maar vooral ook speciale weetjes over bv de geschiedenis en anekdotes van de molen. Dat maakt je bezoek aan de molen nog interessanter en zeker ook nog verrassender.

Zelfs op dagen dat de molen gesloten is, werkt de ErfgoedApp en is de informatie voor de App gebruiker beschikbaar en toegankelijk. Je kunt dus via de ERFGOEDAPP een kijkje achter de gesloten poort van de molen nemen.

 De Erfgoed App biedt véél meer mogelijkheden.

Je kunt via de App ook teruggaan in de tijd en stukjes geschiedenis van de molen aan de weet komen door oude foto’s, krantenknipsels of filmpjes van vroeger bij de molen op uw mobiele telefoon te bekijken of zie eens hoe een meer dan 100-jaar oude molenfoto op je smartphone plots tot leven komt.

Bij andere molens vertellen de molenaars de Verhalen van de Molen en kun je luisteren naar geluidsfragmenten van in de molen. En bekijk eens een prachtige animatie van de draaiende wieken en malende molenstenen. Zo laten we de molen voor onze bezoekers, óók op dagen dat het windstil is of er te weinig water stroomt, voor jullie draaien wanneer dat voor de molenaars niet mogelijk is.

Op die manier maken wij van de windmolens en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek Molens met een leuke PLUS. 


Óók een Molenfolder/Molenkaart

De Molen Erfgoed App komt uiteindelijk beschikbaar voor de vier verschillende fietsroutes die MolenNetWerk KempenBroek VZW binnen GrensPark Kempen~Broek heeft uitgestippeld. Deze vier fietsroutes: de WindMolenroute, de GrensMolenroute, de KempenMolenroute en de WaterMolenroute verbinden de windmolens en watermolens thematisch met elkaar.  Nu al staan deze mooie en gevarieerde fietsroutes op de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek.

Heb je de Molenfietskaart van Kempen~Broek én op je smartphone of tablet de ErfgoedApp van FARO geïnstalleerd? Dan ben je echt optimaal toegerust om te genieten van de Verhalen van de Molens van GrensPark Kempen~Broek.


Hoe de Erfgoedapp te downloaden? 

Wil je de erfgoedapp op uw mobiele telefoon of tablet (met Bluetooth en GPS) downloaden en installeren? Volg dan de link hieronder naar de webpagina over de Erfgoed App van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Om de films, animaties, geluidsfragmenten en andere informatie via de Erfgoedapp goed te kunnen ontvangen en bekijken is het van belang dat Bluetooth, GPS en roaming op je smartphone aanstaan. 

Roaming aanzetten op Android

Op je Android-smartphone kun je roaming aanzetten via de instellingen. Hoe dat precies gaat is bij elk Android-toestel en elke Android-versie verschillend, maar je vindt de optie via Instellingen > Netwerken > Mobiele data > Dataroaming – of iets wat daarop lijkt. Misschien staat het schuifje bij jou uit, maar om te kunnen internetten in het buitenland moet je hem dus aanzetten.

Roaming aanzetten op je iPhone

Ook op je iPhone staat roaming waarschijnlijk uit – en anders heb je misschien een dikke rekening gekregen van je laatste tripje. Ook hier is het inschakelen weer heel eenvoudig. Ga via Instellingen naar Mobiel netwerk. In dit menu kun je je mobiele data en persoonlijke hotspot in- of uitschakelen. Onder het kopje Mobiele data vind je Opties mobiele data, daar kun je Dataroaming inschakelen. Ook kun je bepalen of je roaming alleen wil gebruiken voor data, of voor gesprekken en data.


Hier kun je de Erfgoedapp downloaden en installeren:

2018-11-07.png

Naar de ErfgoedApphttps://www.erfgoedapp.be


 

“Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”megaphone

Molennetwerk KempenBroek zoekt historische molenfoto’s, filmpjes en verhalen

21122357_684629361735629_8971503467911634586_o

Dorpermolen in Opoeteren

Heeft u oude foto’s van de wind- of watermolens uit het gebied van Kempen~Broek en wilt u die foto’s beschikbaar stellen voor een speciaal erfgoedproject rond de molens? Dan kunt u Molennetwerk KempenBroek met die foto’s heel blij maken. Al helemaal wanneer u ook nog iets over de achtergronden van die foto’s kunt vertellen. Het molennetwerk wil een speciale Erfgoed App over de molens van Kempen~Broek maken. Daarvoor is men op zoek naar oud, historisch fotomateriaal en eventueel filmfragmenten van de windmolens en watermolens uit deze streek. En naar de Verhalen van de molen en de molenaars

De foto’s worden opgenomen in een digitaal fotoarchief, gepubliceerd op internet en gebruikt in de speciale erfgoed App over de Kempen~Broek molens. Ook wordt een deel van de foto’s met de beschrijving en de verder bekende gegevens opgenomen in de website van het MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de speciale Facebook-pagina: VroegerinKempenBroek. Wie oude foto’s of filmfragmenten heeft en die aan het molennetwerk (tijdelijk) wil afstaan, wordt gevraagd een email met gegevens te sturen naar: kempenbroekmolens@gmail.com

Verdwenen Standerdmolen Nederweert Budschop

Molen St. Petrus Budschop-Nederweert

Molennetwerk KempenBroek is in 2015 ontstaan uit een vrijwillige samenwerking tussen molenaars, molengidsen, molenvrijwilligers, moleneigenaren en molenliefhebbers binnen Kempen~Broek. GrensPark Kempen~Broek is een grensoverschrijdende aaneenschakeling van natuurgebieden in de Belgische en Nederlandse gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt en Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal. Binnen het gebied van het grenspark staan bijna vijftig monumentale windmolens en watermolens.

Molennetwerk KempenBroek stelt zich tot doel meer belangstelling bij jong en oud voor dit rijke molenerfgoed te wekken en de kennis over en betrokkenheid bij de molens te vergroten en verdiepen. Daarvoor organiseert men activiteiten als de Jong Redt Oud molenstage in de zomermaanden of de Grenzeloze Molendag op de 2e zondag van september. Ook wil het netwerk de informatie over de molens breder toegankelijk maken door het samenstellen van de speciale Erfgoed App en een toeristische IZI Travel App over de Kempen~Broek molens.

Vastleggen in volledig scherm 18-3-2015 085011.bmp

Sint Annamolen Keent – Weert

Daarnaast streeft het netwerk er naar de molens van Kempen~Broek ‘op de kaart’ te zetten voor de mensen uit de eigen streek maar ook voor bezoekers, dagjesmensen en toeristen die in Kempen~Broek hun vakantie doorbrengen. Vorig jaar gaf het Molennetwerk daarvoor in samenwerking met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor het GrensPark Kempen~Broek al de speciale Molenkaart KempenBroek: “Molens vertellen Verhalen” uit.

De introductie van de Erfgoed App over de Kempen~Broek molens gebeurt in fases. Daarbij zijn de vier molenfietsroutes die in de Molenkaart van Kempen~Broek staan uitgestippeld maatgevend.  De tweede route wordt de Windmolen (rondom Weert) met de molens. Daarna volgen de Kempenmolenroute (rondom Bocholt) en de Watermolenroute (Maaseik e.o) .

De bedoeling is ieder jaar één nieuwe route aan de Faro Erfgoed App.

Heeft u materiaal voor ons?

Stuur ons een email. molennetwerkkempenbroek@ziggo.nl

Vastleggen in volledig scherm 8-10-2018 161735.bmp

“Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”