Erfgoed-App

Molens met een leuke PLUS

MolenNetwerk KempenBroek VZW presenteerde in 2019 de speciale Molen Erfgoed App. Met deze mobiele applicatie maakt MolenNetwerk KempenBroek VZW het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek nog beter toegankelijk. Ook willen we met de App de nieuwsgierigheid naar het Verhaal van de Molens aanwakkeren.

Door de speciale FARO ErfgoedApp op uw mobiele telefoon te downloaden en installeren, krijgt u als gebruiker extra informatie bij  veel molens. Dat kan algemene informatie zijn over de molen maar ook speciale weetjes over bv de geschiedenis en anekdotes van de molen. Dat maakt uw bezoek aan de molen nog interessanter en nog verrassender. Zelf op dagen dat de molen gesloten is, werkt de App en is de informatie voor de App gebruiker beschikbaar en toegankelijk. U kunt via de ERFGOEDAPP een kijkje achter de gesloten poort van de molen nemen.

Erfgoed App op mobielMaar de Molen Erfgoed App biedt véél meer mogelijkheden.

U kunt via de App ook teruggaan in de tijd en stukjes geschiedenis van de molen aan de weet komen door oude foto’s, krantenknipsels of filmpjes van vroeger bij de molen op uw mobiele telefoon te bekijken of zie hoe een meer dan 100-jaar oude molenfoto plots tot leven komt.

Bij andere molens vertellen de molenaars de Verhalen van de Molen en kun je luisteren naar geluidsfragmenten van in de molen. En bekijk eens een prachtige animatie van de draaiende en malende molenstenen. Zo laten we de molen voor onze bezoekers, óók op dagen dat het windstil is of er te weinig water stroomt de molen voor jullie draaien wanneer dat voor de molenaars niet mogelijk is. Zo maken wij van de windmolens en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek Molens met een leuke PLUS.   

De Molen Erfgoed App is beschikbaar voor de vier verschillende fietsroutes die MolenNetWerk KempenBroek VZW binnen GrensPark Kempen~Broek heeft uitgestippeld. Deze vier fietsroutes: de WindMolenroute, de GrensMolenroute, de KempenMolenroute en de WaterMolenroute verbinden de windmolens en watermolens thematisch met elkaar.  Nu al staan deze mooie en gevarieerde fietsroutes op de Molenfolder/Molenkaart Kempen~Broek.

Heb je de Molenfietskaart van Kempen~Broek en de Molen Erfgoed App dan ben je optimaal toegerust om te genieten van de Verhalen van de Molens van GrensPark Kempen~Broek.

 

De eerste molenroute op de Molen ErfgoedApp, de GrensMolenroute met een lengte van 35 kilometer en start in Molenbeersel, Stramproy  of Neeritter verbindt 4 windmolens en 5 watermolens.

In mei 2020 volgt de Watermolenroute langs 13 watermolens op de oevers van de Bosbeek en Itterbeek in de gemeenten Maaseik en Bree.

In de herfst van 2020 wordt de Kempenmolenroute online gebracht langs de windmolens en watermolens van Bocholt, Hamont en Budel.

In 2021 volgt dan de Windmolenroute langs de talrijke windmolens in de gemeenten Weert en Nederweert.

Wilt u de erfgoedapp op uw mobiele telefoon of tablet (met Bluetooth en GPS) downloaden en installeren? Volg dan de link hieronder aar de webpagina over de Erfgoed App van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

2018-11-07.png

Naar de ErfgoedApphttps://www.erfgoedapp.be

 

“Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”megaphone

Molennetwerk KempenBroek zoekt historische molenfoto’s, filmpjes en verhalen

21122357_684629361735629_8971503467911634586_o

Dorpermolen in Opoeteren

Heeft u oude foto’s van de wind- of watermolens uit het gebied van Kempen~Broek en wilt u die foto’s beschikbaar stellen voor een speciaal erfgoedproject rond de molens? Dan kunt u Molennetwerk KempenBroek met die foto’s heel blij maken. Al helemaal wanneer u ook nog iets over de achtergronden van die foto’s kunt vertellen. Het molennetwerk wil een speciale Erfgoed App over de molens van Kempen~Broek maken. Daarvoor is men op zoek naar oud, historisch fotomateriaal en eventueel filmfragmenten van de windmolens en watermolens uit deze streek. En naar de Verhalen van de molen en de molenaars

De foto’s worden opgenomen in een digitaal fotoarchief, gepubliceerd op internet en gebruikt in de speciale erfgoed App over de Kempen~Broek molens. Ook wordt een deel van de foto’s met de beschrijving en de verder bekende gegevens opgenomen in de website van het MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de speciale Facebook-pagina: VroegerinKempenBroek. Wie oude foto’s of filmfragmenten heeft en die aan het molennetwerk (tijdelijk) wil afstaan, wordt gevraagd een email met gegevens te sturen naar: kempenbroekmolens@gmail.com

Verdwenen Standerdmolen Nederweert Budschop

Molen St. Petrus Budschop-Nederweert

Molennetwerk KempenBroek is in 2015 ontstaan uit een vrijwillige samenwerking tussen molenaars, molengidsen, molenvrijwilligers, moleneigenaren en molenliefhebbers binnen Kempen~Broek. GrensPark Kempen~Broek is een grensoverschrijdende aaneenschakeling van natuurgebieden in de Belgische en Nederlandse gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt en Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal. Binnen het gebied van het grenspark staan bijna vijftig monumentale windmolens en watermolens.

Molennetwerk KempenBroek stelt zich tot doel meer belangstelling bij jong en oud voor dit rijke molenerfgoed te wekken en de kennis over en betrokkenheid bij de molens te vergroten en verdiepen. Daarvoor organiseert men activiteiten als de Jong Redt Oud molenstage in de zomermaanden of de Grenzeloze Molendag op de 2e zondag van september. Ook wil het netwerk de informatie over de molens breder toegankelijk maken door het samenstellen van de speciale Erfgoed App en een toeristische IZI Travel App over de Kempen~Broek molens.

Vastleggen in volledig scherm 18-3-2015 085011.bmp

Sint Annamolen Keent – Weert

Daarnaast streeft het netwerk er naar de molens van Kempen~Broek ‘op de kaart’ te zetten voor de mensen uit de eigen streek maar ook voor bezoekers, dagjesmensen en toeristen die in Kempen~Broek hun vakantie doorbrengen. Vorig jaar gaf het Molennetwerk daarvoor in samenwerking met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor het GrensPark Kempen~Broek al de speciale Molenkaart KempenBroek: “Molens vertellen Verhalen” uit.

De introductie van de Erfgoed App over de Kempen~Broek molens gebeurt in fases. Daarbij zijn de vier molenfietsroutes die in de Molenkaart van Kempen~Broek staan uitgestippeld maatgevend.  De tweede route wordt de Windmolen (rondom Weert) met de molens. Daarna volgen de Kempenmolenroute (rondom Bocholt) en de Watermolenroute (Maaseik e.o) .

De bedoeling is ieder jaar één nieuwe route aan de Faro Erfgoed App.

Heeft u materiaal voor ons?

Stuur ons een email. molennetwerkkempenbroek@ziggo.nl

Vastleggen in volledig scherm 8-10-2018 161735.bmp

“Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”