Erfgoed-App

Molen Erfgoed App

MolenNetwerk KempenBroek VZW werkt aan de introductie van een speciale Molen Erfgoed App. Met deze mobiele applicatie wil MolenNetwerk KempenBroek VZW het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek nog beter toegankelijk maken en de nieuwsgierigheid naar het Verhaal van de Molens aanwakkeren.

Door de speciale FARO Erfgoed App op uw mobiele telefoon te downloaden en installeren, krijgt u als gebruiker straks extra informatie bij de molens. Dat kan algemene informatie zijn over de molen maar ook speciale weetjes over bv de geschiedenis en anekdotes van de molen. Dat maakt uw bezoek aan de molen nog interessanter en nog verrassender. Zelf op dagen dat de molen gesloten is, werkt de App en is de informatie voor de App gebruiker beschikbaar en toegankelijk.

Erfgoed App op mobielMaar de Molen Erfgoed App biedt véél meer mogelijkheden. U kunt via de App ook teruggaan in de tijd en stukjes geschiedenis van de molen door oude foto’s of filmpjes van vroeger van bij de molen op uw mobiele telefoon te bekijken. U kunt ook luisteren naar de Verhalen die de Molenaars u over hun molen vertellen of luisteren naar geluidsfragmenten van de molen. En bekijk eens een filmpje van de draaiende en malende molenstenen óók op dagen dat het windstil is er de molenaars dus niet kunnen malen.

De Molen Erfgoed App is beschikbaar voor vier verschillende fietsroutes die MolenNetWerk KempenBroek VZW binnen GrensPark Kempen~Broek heeft uitgestippeld. Deze vier fietsroutes: de WindMolenroute, de GrensMolenroute, de KempenMolenroute en de WaterMolenroute verbinden de windmolens en watermolens thematisch met elkaar.  Heeft u de Molenfietskaart van Kempen~Broek en de Molen Erfgoed App dan bent u optimaal toegerust om te genieten van de Verhalen van de Molens van GrensPark Kempen~Broek.

De eerste molenroute op de App, de GrensMolenroute met een lengte van 35 kilometer en start in Molenbeersel verbindt 4 windmolens en 5 watermolens. Deze App komt in het voorjaar van 2019 online.

Naar de webpagina over de Erfgoed App

2018-11-07.png

Naar de ErfgoedApp

 

Vastleggen in volledig scherm 8-10-2018 161735.bmp


megaphone

Molennetwerk KempenBroek zoekt historische molenfoto’s, filmpjes en verhalen

21122357_684629361735629_8971503467911634586_o

Dorpermolen in Opoeteren

Heeft u oude foto’s van de wind- of watermolens uit het gebied van Kempen~Broek en wilt u die foto’s beschikbaar stellen voor een speciaal erfgoedproject rond de molens? Dan kunt u Molennetwerk KempenBroek met die foto’s heel blij maken. Al helemaal wanneer u ook nog iets over de achtergronden van die foto’s kunt vertellen. Het molennetwerk wil een speciale Erfgoed App over de molens van Kempen~Broek maken. Daarvoor is men op zoek naar oud, historisch fotomateriaal en eventueel filmfragmenten van de windmolens en watermolens uit deze streek. En naar de Verhalen van de molen en de molenaars

De foto’s worden opgenomen in een digitaal fotoarchief, gepubliceerd op internet en gebruikt in de speciale erfgoed App over de Kempen~Broek molens. Ook wordt een deel van de foto’s met de beschrijving en de verder bekende gegevens opgenomen in de website van het MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de speciale Facebook-pagina: VroegerinKempenBroek. Wie oude foto’s of filmfragmenten heeft en die aan het molennetwerk (tijdelijk) wil afstaan, wordt gevraagd een email met gegevens te sturen naar: kempenbroekmolens@gmail.com

Verdwenen Standerdmolen Nederweert Budschop

Molen St. Petrus Budschop-Nederweert

Molennetwerk KempenBroek is in 2015 ontstaan uit een vrijwillige samenwerking tussen molenaars, molengidsen, molenvrijwilligers, moleneigenaren en molenliefhebbers binnen Kempen~Broek. GrensPark Kempen~Broek is een grensoverschrijdende aaneenschakeling van natuurgebieden in de Belgische en Nederlandse gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt en Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal. Binnen het gebied van het grenspark staan bijna vijftig monumentale windmolens en watermolens.

Molennetwerk KempenBroek stelt zich tot doel meer belangstelling bij jong en oud voor dit rijke molenerfgoed te wekken en de kennis over en betrokkenheid bij de molens te vergroten en verdiepen. Daarvoor organiseert men activiteiten als de Jong Redt Oud molenstage in de zomermaanden of de Grenzeloze Molendag op de 2e zondag van september. Ook wil het netwerk de informatie over de molens breder toegankelijk maken door het samenstellen van de speciale Erfgoed App en een toeristische IZI Travel App over de Kempen~Broek molens.

Vastleggen in volledig scherm 18-3-2015 085011.bmp

Sint Annamolen Keent – Weert

Daarnaast streeft het netwerk er naar de molens van Kempen~Broek ‘op de kaart’ te zetten voor de mensen uit de eigen streek maar ook voor bezoekers, dagjesmensen en toeristen die in Kempen~Broek hun vakantie doorbrengen. Vorig jaar gaf het Molennetwerk daarvoor in samenwerking met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor het GrensPark Kempen~Broek al de speciale Molenkaart KempenBroek: “Molens vertellen Verhalen” uit.

De introductie van de Erfgoed App over de Kempen~Broek molens gebeurt in fases. Daarbij zijn de vier molenfietsroutes die in de Molenkaart van Kempen~Broek staan uitgestippeld maatgevend.  De eerste route wordt de Grenslandroute met de molens:

 • Sint Jan Stramproy
 • De Nijverheid Stramproy
 • De Broekmolen Stramproy
 • Zorgvlietmolen Molenbeersel
 • Keijersmolen Molenbeersel
 • Kasteelmolen Kinrooi
 • Armenolen Neeritter
 • Schouwsmolen Ittervoort
 • Uffelsemolen, Haler

Na deze eerste route in de Erfgoed App volgen de 3 andere molenroutes:

 • Windmolenroute (rondom Weert-Nederweert)
 • Kempenmolenroute (Bocholt, Bree, Kaulille)
 • Watermolenroute (Maaseik en omgeving)

De bedoeling is ieder jaar één nieuwe route aan de Faro Erfgoed App en aan de toeristische IZI Travel App toe te voegen.

 

Heeft u materiaal voor ons?  Geef dat dan hieronder op:

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastleggen in volledig scherm 8-10-2018 161735.bmp