Wilhelmus Hubertusmolen Weert

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019

Wilhelmus Hubertusmolen Weert luchtopname 6-7-2015 07-31-45.bmp

Naam molen: Wilhelmus Hubertusmolen (1904)

Soort molen: Windmolen, beltkorenmolen, draaivaardig. Een koppel maalstenen

Adres molen: Oude Hushoverweg 30, 6003 AC Weert

Dorp of buurtschap: Hushoven

Coördinaten:  51.259553  5.701670

 

Route: De molen ligt tussen de knooppunten 69 en 73

Molenaar(s): Rolf Zoncken

Eigenaar: Rolf Zincken en Ton Nouwen

Voorzieningen: Rustgelegenheid, terras en restaurant in de molen

Openingstijden: De molen draait regelmatig. Bezichtiging kan uitsluitend na afspraak.

Website: geen

Telefoon: 06 53235298

Korte omschrijving molen:  Een in 1904 gebouwde beltkorenmolen met een opvallend hoge molenberg. De molen heeft een gecombineerd wieksysteem met Van Bussel op de binnenroede en Oudhollands op de buitenroede. De vlucht is 26.70 meter.

Bijzonderheden:  De markante Wilhelmus-Hubertusmolen is in 1904 gebouwd als vervanger van een houten standerdmolen uit 1803 die tot 1903 op bijna dezelfde plek stond. Delen van deze voorganger, zoals de trap, zijn nog altijd in de huidige molen terug te vinden. De grote molen met maar liefst vijf zolders, staat trots boven op een liefst zes meter hoge molenberg langs de drukste invalsweg tot de binnenstad van Weert. De molen telde vroeger liefst drie koppels maalstenen en verloor twee keer het gevlucht.

Deze foto, aanwezig in het gemeentelijk archief van Weert, zou de voorganger van de huidige Wilhelmus Hubertusmolen zijn. De houten standerdmolen is in 1903 bij een onweer zwaar beschadigd en daarna afgebroken.

De staarttrap van de oude houten standerdmolen is nog altijd in de Wilhelmus Hubertusmolen in gebruik.

De windmolen, die geen motor-hulpgemaal had, bleef tot kort voor de Tweede Wereldoorlog in bedrijf. In 1947 werd de landbouwer Gerard Willem Hubert Beenders uit Weert eigenaar. Beenders plaatste in het midden van de jaren vijftig een hamermolen en een kleine mengketel. De molen zelf bleef buiten gebruik en geraakte in verval.

Wilhelmus Hubertusmolen

In de jaren 1961-1962 werd de windmolen door de molenmaker Jos Adriaens fraai gerestaureerd. Op de binnenroede werd toen het stroomlijnsysteem “Van Bussel” aangebracht. De buitenroede werd Oudhollands opgehekt. De molen kreeg een nieuwe staart en de kap werd opnieuw gedekt. De zolders het gangwerk en het kruiwerk werden gerepareerd. Het enige nog aanwezige koppel maalstenen op de steenzolder werd vervangen door een koppel zelf-scherpende stenen. Na de restauratie kreeg de molen de naam “Wilhelmus Hubertus” naar de molenmaker Willem Adriaens te Weert.

De molen kwam uiteindelijk in 1986 stil te staan. Nu is de molen gerestaureerd en draaivaardig. In de molen is een woning en beneden in de invaart een horecabedrijf gesitueerd.

_D203597