Wurfeldermolen Maaseik

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2016 093037

Wurfeldermolen 3 Maaseik

 

Naam: Wurfeldermolen (1560) Maaseik
Soort molen: Onderslag watermolen met groot, smal en overdekt molenrad, looimolen
Adres: Kapelweg 87, Maaseik
Route: Ligt tussen de knooppunten 27 en 45
Vastleggen in volledig scherm 11-4-2017 115450.bmp
Voorzieningen:
Molenaar: Roberto Torregioni – Ruttens
Bezoek/Openingstijden: Op aanvraag
Telefoon: +31 89 562685
Website: —
Beschrijving: De molensite bestaat uit twee delen, met de Bosbeek als splitsende factor. Op de rechteroever, aan de kant van de Wurfeldermolenweg, bevinden zich de restanten van de graanmolen. Op de linkeroever doet de bestaande bebouwing inmiddels dienst als woning. Het molenrad bevindt zich onder een afdak tussen de twee gebouwen in. Enkel de restanten van de graanmolen zijn beschermd als monument.
Molenhuis
Het betreft een zelfstandig gebouw op de rechteroever van de beek. Het gebouw is enkel via een dakconstructie verbonden met het woonhuis op de linkeroever. Het bakstenen, wit geschilderd gebouw is voorzien van een lang zadeldak. Haaks hierop bevinden zich twee korte vleugels. Tussen beide vleugels is een afdak gemaakt met houten gevelkop. De gevels aan de waterkant zijn opgetrokken in vakwerk, maar hebben inmiddels een bakstenen opvulling.
De maalruimte wordt bereikt via een afzonderlijke ingang. De zolder is verstevigd met houten stutten en doet dienst als opslagplaats met vloer op I-profielen en gietijzeren zuilen. De zolder heeft een interessante, traditionele dakconstructie.
Het roerend werk van de molen bestaat uit vooreerst uit het waterrad. Het betreft een groot ijzeren waterrad met een diameter van ongeveer zes meter. Het is een rad van het onderslagtype met ijzeren profielen, gebout, ijzeren pluiplanken en gietijzeren stervormig hart op een stalen as. Het geheel is overwelfd door middel van een doorlopend dak.