Volmolen of Beelenmolen

Volmolen of Beelenmolen 3 Opoeteren


  • Molennaam: Beelenmolen of Volmolen
  • Type: Onderslag watermolen, oliemolen en volmolen,
  • Waterloop: Bosbeek ofwel Grote Beek
  • Locatie: Volmolenstraat 11, Opoeteren
  • Route: De molen staat tussen de knooppunten 37 en 43


  • Voorzieningen: Bij de molen is een winkel met horeca-feciliteit en dansschool gevestigd. Er worden regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd.
  • Molenaar(s): geen
  • Eigenaar :familie Vandersteegen.
  • Bezoekmogelijkheden:  De molen is te bezichtigen
  • Telefoon: 089 247345

Beschrijving:
Voormalige watermolen op de Bosbeek, hier ook Grote Beek genaamd. De molen wordt reeds vermeld in de 17de eeuw. Hij staat aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845), (Moulin à huile). De huidige gebouwen dateren echter volledig uit eind 19de of begin 20ste eeuw.

Het molenaarshuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen. Rechts aansluitend een gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerd bakstenen gebouw met rechthoekige muuropeningen.

Tegenover het molenhuis staat een breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Dit was oorspronkelijk een gebouw in vakwerk. Thans witgeschilderd bakstenen gebouw. Getoogde muuropeningen. Lage getoogde poort, thans gedicht en vervangen door twee vensters. Metalen onderslagrad tegen de rechter zijgevel. Bakstenen sluiswerk. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel.

Beschrijving / geschiedenis

De Volmolen (vroeger ook Houten- en later Beelenmolen genoemd) werd in 1751 opgericht als volmolen. Volgens een beschrijving uit 1807 bezat hij vier volhamers. Kort na 1849 werd de volmolen stilgelegd, aangezien hij technisch achterhaald was geworden.

De Bestendige Deputatie van de provincie Limburg keurde op 14 juni 1848 de vastgestelde pegelhoogte van 0,550 meter goed. De molen werd lange tijd uitgebaat door de familie Beelen. Dochter Maria Beelen huwde voor 1848 met Jacobus Cornelissen.

De weduwe van Jacob Cornelissen, Maria Beelen,  liet in 1875 op dezelfde plaats een bakstenen graanwatermolen oprichten. Jan Cornelissen-Erens, landbouwer-molenaar, erfde de molen in 1878. Jacob Indekeu-Nulens, brouwer te Neeroeteren, kocht de molen in 1908.
Molenaar Leonard Cuppens-Flipkens kocht de molen in 1919. Na zijn overlijden in 1965 erfden zijn weduwe en kinderen de molen. De landbouwersfamilie Geurts-Jans uit Neeroeteren kocht de molen in 1966 en bouwde twee jaar later een paardenmanège.


De Volmolen of Beelenmolen na de restauratie in 2020

De watermolen werd in 1993 beschermd als monument en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht. Van 1992 tot 2017 werd het molendomein door eigenaar Gert Meurs gebruikt als manège en cafetaria. Het molencomplex werd in 2017 openbaar verkocht aan een particulier. De nieuwe eigenaar liet het gebouw opnieuw witten en liet een nieuw metalen onderrad plaatsen door molenbouwer ‘t Gebinte Molenbouw bvba (Johan De Punte) uit Erpe-Mere naar het model van het vroegere exemplaar, dat geheel verroest was geworden. Het binnenwerk is nog aanwezig en eveneens gerestaureerd. Er is een bodemval met een verval van ongeveer een halve meter.

 Bij de Volmolen worden ook regematig culturele evenementen georganiseerd.