Lemmensmolen Kinrooi

 

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019
Lemmensmolen Kinrooi 3
Naam: Lemmensmolen (1856)
Type: Beltkorenmolen, graan en 0liemolen
Lokatie: Breëersgeenweg 230 Kinrooi
Route: De molen ligt niet aan een routenetwerk
Voorzieningen:
Molenaar: geen
Bezoekmogelijkheden: Op aanvraag
Telefoon: +32 89 702445 Hubert Lemmens
Beschrijving
Bakstenen windmolen, gebouwd in 1856 door F. Verbeek en G. Coenen als graan- en oliemolen. De naam Lemmensmolen is afkomstig van de gelijknamige familie, vanaf 1919 eigenaar van de molen. Tot 1964 werd met windkracht gemalen, daarna werd overgeschakeld op een mazoutmotor.

De molen kende een geschiedenis met hoogtepunten maar ook dieptepunten. In 1979 viel er zelfs een besluit de molen af te breken. Door toedoen van buurtbewoners en de vereniging Molenzorg Molenecho’s vzw kon afbraak echter voorkomen worden.

Gerestaureerd in 1989. De molen is maalvaardig maar sedert 2010 niet meer in gebruik.
Het is een conische bergmolen met houten kap, gebouwd op een aarden terp. De kap draagt het opschrift: LEMMENSMOLEN. De romp telt drie bouwlagen; overhoekse muizentandfries onder de kap. De voorzijde is naar de straat gericht: rondboogvensters en een rondboogpoort met hardstenen sluitsteen, waarop het opschrift: F. VERBEEK/ G. COENEN/ 1856.
Het molenaarshuis, uit dezelfde periode, ligt aan de straat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak; dit dak is een late aanpassing van het oorspronkelijke zadeldak, waarvan de bouwnaden in de zijgevels bewaard bleven. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten.