Jeugdige molens

Jongeren betrekken bij de molens is noodzakelijk  met het oog op de toekomst van onze molens. Want als we willen dat de molens ook over 10 of 20 jaar nog in het landschap van GrensPak KempenBroek draaien en te zien zijn, zijn maatregelen nodig.

Daarom gaat MolenNetwerk KempenBroek vzw speciaal aandacht schenken aan het betrekken van jongeren bij ons bijzondere molenerfgoed. Wie de Jeugd heeft, heeft de Toekomst. Sterker nog: Alléén wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat doen we op verschillende manieren. Door scholen, jongerenverenigingen, groepen op de molens uit te nodigen en met de molens kennis te laten maken. 


Molens zijn geen stoffig nutteloos verleden, oude meuk waar niemand nog iets mee opheeft, maar juist heel actueel als symbolen voor hergebruik, moderne windenergie, duurzaamheid.

 


En door jongeren respect voor ons molenerfgoed en begrip voor en kennis over de historische en hedendaagse waarde van os molenerfgoed bij te brengen. Daarom start MolenNetwerk KempenBroek met het langjarige project Laat Molens Leven, Molens zoeken Mensen met een Molen .  Maar we doen meer met het oog op de toekomst van onze molens. Speciaal ook voor de jeugd met Jong Redt Oud. En op de Annamolen, Molen van Keent in Weert met he project Junior Molenaars.


Junior Molenaars is een project van Stichting Annamolen (1911), Molen van Keent in Weert. Op deze beltkorenmolen aan de Bocholterweg in Weert wordt een vaste woensdagmiddag in de maand een Junior Molenmiddag georganiseerd.

Jongens én meisjes, jongeren vanaf de leeftijd van 8/9 jaar tot 13/14 jaar kunnen er kennismaken met de molen, de molentechniek, het beheer en behoud van de molen, draaien en malen, weer en wind, molenveiligheid en de geschiedenis van de molen(s) in deze streek. Ze worden daarbij intensief begeleid door een molenaar en enkele molengidsen. Actief zijn op de molen en over de molen leren is daarbij het uitgangspunt. Aan het eind van het molenjaar ontvangen de jongeren die het hele jaar hebben deelgenomen een getuigschrift.

Jeugd, molenjeugd, jongeren, kennismaken

Junior Molenaars staat open voor alle jongens en meisjes uit het gebied van GrensPark KempenBroek. Dus óók uit het Vlaams deel van het GrensPark. Deelname is gratis.

Meer info:  https://www.weertdegekste.nl/2020/03/junior-molenaars-op-anna-molen-keent/


Jong redt Oud is een project van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg en lokale organisaties. MolenNetwerk KempenBroek vzw is één van die lokale organisaties die daarbij samenwerkt met lokale molenaars of molenverenigingen.

Waarom?

Lokaal erfgoed dat je nauw aan het hart ligt? Dat wil je toch bewaren voor de volgende generaties. Jong redt Oud geeft jouw erfgoed een toekomst.

Hoe?

Ga aan de slag met jongeren uit je buurt en betrek hen bij het lokale erfgoed, zodat zij ambassadeurs worden, het erfgoed bewaren, ontsluiten, opknappen, …

Wat?

Een kapelletje, een windmolen, een kerkhof, een vakwerkhoeve, kleine landschapselementen, een historisch park, … Al het onroerende erfgoed dus.

Wie?

Jij. Samen met jongeren uit je buurt en samen met de provincie Limburg.
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) ondersteunt je inhoudelijk en financieel. Het PCCE brengt je ook in contact met experts en mogelijke partnerorganisaties.