Kasteel- of Vinckemolen Opitter

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2016 093037

Vinckemolen 2 Opitter

Naam: Kasteel- of Vinckemolen Opitter (voor 1755)

Type: Onderslag watermolen, korenmolen

Beek: Eetsevelderbeek

Lokatie: Opstraat 14 Opitter

Vastleggen in volledig scherm 11-4-2017 115450.bmp

Route:

Voorzieningen:

Molenaar: geen

Bezichtiging: Op aanvraag

Telefoon:

 De Vinckemolen, ook wel Molen van Aken en Kasteelmolen genoemd, staat al vermeld pp de Ferrariskaart van 1775. Toch is de molen vermoedelijk aanzienlijk ouder. In inscriptie op een balk van het steenbed doet vermoeden dat de molen 17e eeuws is. Het huidige molengebouw is 19e eeuw. De molen was tot 1963 in gebruik.

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) staat de molen afgebeeld met zijn huidige vorm en ligging: een breedhuis met achtergevel op de Itter; de molen was toen eigendom van de weduwe Vissers, rentenierster, die ook de Slagmolen in de Molenstraat bezat. In die periode waren alle gebouwen van vakwerk. De molen werd vergroot in 1886 en gedeeltelijk verbouwd in 1896; de huidige ordonnantie dateert in ieder geval uit de tweede helft van de 19de eeuw. De molen ging in 1968 uit bedrijf en werd als woning ingericht.

Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw voorzien van bakstenen hoekpilasters, muizentandfries onder de dakrand, en smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen, waarvan de authenticiteit door de recente restauratie niet duidelijk is. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; links een topstuk.

Metalen molenrad van het onderslagtype tegen de achtergevel. Betonnen sluiswerk. Het binnenwerk is volledig verdwenen. Houten aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel.