Rosmolen Van Os

De locatie van de ros-oliemolen van Van Os op de huidige stad stadplattegromd van Weert

De locatie van de ros-oliemolen van Van Os op de huidige stad stadsplattegromd van Weert

Vermelding van bestaan van de molen Van Os

Vermelding van bestaan van de molen Van Os

Veel is er niet bekend over de eerste jaren van de ros-oliemolen van Van Os in Weert. Zo weten we niet wanneer de molen werd gebouwd en wie de bouwer was.

Wel beschikt het archief van het Erfgoedcluster van de gemeente Weert over een schriftelijk stuk uit 1808 waarin molenaar Van Os uit Weert, weduwnaar en vader van twee zonen, het Franse gezag vrijstelling van de dienstplicht voor zijn zonen Leonard en Arnold vraagt omdat zij beiden onmisbaar zijn als molenaarshulp op de oliemolen.

Ook is er nog een schriftelijk stuk van 6 maart 1844 waarin sprake is in Weert van twee door paarden aangedreven molens. Uit het stuk blijkt dat een van deze twee molens stond aan het Molenveld en de andere (de molen van Kampers) aan de Beekstraat, de huidige Beekpoort.

De molen van Van Os stond vlak bij de Sint Rumolduskapel aan wat tegenwoordig de Molenpoort, vroeger het Molenveld,  is.

Hendrik van Os was olieslager en landbouwer in Weert. Na het overlijden van Hendrik van Os erfden Herman en Catharina van Os de molen. Hun kinderen verkochten de ros-oliemolen later door aan ene Elisabeth Smeets die voor de helft eigenaar werd. De andere helft van de molen stond op naam van de molenaars Peter en Jan Meulen, de bakkers Jacob en Mathieu Meulen, landbouwer Ariaens en molenaar Antoon Ramaekers. Over ingewikkelde eigendomsverhoudingen gesproken.

Uiteindelijk verkochten alle eigenaren in 1895 hun aandeel in de molen aan Antoon Ramaekers.  Op 27 april 1911 werd de ros-oliemolen met bijbehorende bakkerij en erf tijdens een openbare verkoop toegewezen aan brouwer Willem Leenders die aan de Biest een brouwerij bezat.

In 1923 werden de ros-oliemolen en bakkerij uiteindelijk gesloten en werd op het perceel een benzinedepot gevestigd.

Vastleggen in volledig scherm 25-4-2014 105652.bmp