Kampers

 

Locatie van de vroegere ros-oliemolen van Kampers op de plattegrond van Weert anno 2014

Locatie van de vroegere ros-oliemolen van Kampers op de plattegrond van Weert anno 2014

Olie voor de verlichting in de huizen van de inwoners van Weert

Ros-oliemolen Kampers

Ros-oliemolen Kampers

De Ros-oliemolen van Kampers dateert uit 1768 en stond aan de Beekstraat, tegenwoordig de Beekpoort/Penitentenstraat net buiten de stadswallen. De kollergang van deze molen staat tegenwoordig vrijwel op de plek waar de molen tussen 1786 (maar waarschijnlijk ook al ver daarvoor) stond en de paarden zorgden dat de molen dagelijks zijn rondjes draaide om olie uit veldvruchten te persen.

Oude kadastrale kaart met de plaats waar de molen stond.

Oude kadastrale kaart met de plaats waar de molen stond.

De oude ros-oliemolen rechts aan de rand van de foto bij de ster

De oude ros-oliemolen rechts aan de rand van de foto bij de ster

De molen was eigendom van Pieter, Antoon Kampers c.s. pastoor in het Noord-Limburgse Beesel. De molen was ondergebracht in een fraai huis dat helaas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd afgebroken. De gevelsteen boven de ingang van het pand droeg het jaartal 1768. Naar de historie van deze oude ros-oliemolen is nooit onderzoek gedaan. Mogelijk bevat het gemeente-archief van Weert nog oude documenten over deze molen.

Zeker is wel dat een (onbekende) fotograaf in 1927 enkele interieurfoto’s van de molen heeft gemaakt.

Interieur kollergang in 1927

Interieur kollergang in 1927

Kollergang in 1927

Kollergang in 1927

Ros-oliemolen van Kampers

Ros-oliemolen van Kampers

De oliemolen was een goede business, de eigenaar verdiende aan de opbrengst van de olie die hij in Weert aan de inwoners verkocht een behoorlijke duit. De olie was toen gewild als brandstof voor de verlichting in de woningen. Ook de veekoeken die werden geperst uit wat er van de vruchten overbleef na het winnen van de olie, werden verkocht en leverden eveneens flink veel geld op.

Toen, door de opkomst van het elektrisch licht, de vraag naar olie ten behoeve van de verlichting van de woningen afnam, werd de molen aan de Beekpoort ergens midden jaren twintig van de vorige eeuw stilgelegd om nog een korte tweede jeugd te beleven tijdens WO II toen de molen clandestien olie voor veel Weerter gezinnen perste.

Toen de oliemolen ergens in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd gesloopt, werden de beide kantstenen van de kollergang en de vloersteen bewaard op het terrein van de nabijgelegen gemeentelijke gasfabriek. Van daar werden de stenen begin jaren tachtig verplaatst naar de tuin van het gemeentemuseum De Tiendschuur in Weert. Na de bouw van het complex Poort van Limburg is de kollergang, als onderdeel van de aankleding van de openbare ruimte rondom complex Poort van Limburg op vrijwel zijn historische plek teruggebracht. Dit gebeurde op initiatief van Molenstichting Weerterland.

De kollergang is nu het vertrek- en eindpunt van de wandelroute KOLLERGANG langs alle verdwenen stadsmolen van Weert.

Vastleggen in volledig scherm 25-4-2014 105640.bmp