Buitenmolen

De locatie van de Buitenmolen op de stadsplattegrond van Weert anno 2014

De locatie van de Buitenmolen op de stadsplattegrond van Weert anno 2014

 

Buitenmolen

Buitenmolen

Weert kende vroeger een binnen- en een buitenmolen. De Buitenmolen lang buiten de stadsmuren in de buurt van de Sint Rumolduskapel. De molen werd daarom in de volksmond ook als Rumoldusmolen aangeduid. Deze houten standerdmolen dateert in ieder geval van voor 1795 en heeft tot 1921 gedraaid. Op 6 november 1921 is de molen tijdens een storm omgewaaid. De molen deed dienst als korenmolen.

Gezien de situëring van de molen op deze zeer oude prent, moet dit een van de oudste bekende foto's van de Buitenmolen zijn.

Gezien de situëring van de molen op deze zeer oude prent, moet dit een van de oudste bekende foto’s van de Buitenmolen zijn.

De molen is door de Heer van Weert gesticht maar de juiste datum/periode van de bouw van deze molen is onbekend. Hoewel er geen exacte verwijzing naar de datum van de bouw van deze molen  bekend is, staat vast dat de Rumoldusmolen ofwel de Buitenmolen (maar ook de Binnenmolen op de stadswal) al van ver voor 1795 bestaan. Beide molens staan immers ingetekend op een kaart van Weert van de hand van Jacob van Deventer uit ongeveer 1560.

Weert omstreeks 1560. Kaart Jacob van Deventer. Pijlen naar Binnenmolen en Buitenmolen

Weert omstreeks 1560. Kaart Jacob van Deventer.
Pijlen naar Binnenmolen en Buitenmolen

De molen staat ruim tweehonderd jaar later vermeld bij de bezittingen van de Prince de Chimay die op 1 oktober 1795 bij de inlijving van het Departement van de Neder Maas bij de Franse Republiek verbeurd werden verklaard. In 1800 verkocht de Franse Republiek de molen aan de Maastrichtse notaris Jean Théodore van Gulpen in opdracht van J.J.Leven uit Maastricht voor een bod van 240.000 francs. Antoine Clephas werd pachter van de molen. Clephas was in die jaren een bekend molenaarsgeslacht in deze streek. Later werd Laurent Frencken pachter van de binnenmolen en buitenmolen.

In de 19e eeuw kreeg de molen, door overerving of verkoop, verschillende andere eigenaren en in 1891 kwam Toontje Ramaekers, die ook al molenaar op de ros-oliemolen aan de Molenpoort (Molen Van Os) was, in het bezit van de molen.

Buitenmolen op het Molenveld

Buitenmolen op het Molenveld. Bij de pijl op de foto staat de Rumolduskapel waarnaar de molen in de volksmond werd genoemd.

In 1911 kocht notaris Rutten uit Heythuysen de molen bij een openbare verkoop en later dat jaar kocht ene Piet Ramaekers de molen en ging er zelf malen. In 1917 liet hij op de molenwieken zelfzwichting, een wiekensysteem met kantelbare kleppen die zich automatisch aanpassen aan de sterkte van de wind, aanbrengen. Daarmee was deze molen de enige standerdmolen met zelfzwichting in Nederland. Hiervoor werd de molen van een gietijzeren as en plaatijzeren roeden voorzien waardoor de gewichtsverhouding van de molen sterk nadelig veranderde.

Een opname van de Buitenmolen kort voor de fatale novemberstorm van 1921

Een opname van de Buitenmolen kort voor de fatale novemberstorm van 1921

Op 6 november 1921 om half drie ‘s middags brak boven Weert een storm los die de buitenmolen noodlottig werd. De standerd brak boven de kruisbalken af en de bovenbouw van de molen stortte neer. Herbouw bleek financieel niet meer haalbaar. Op 28 november 1921 werd de molenruïne openbaar verkocht en de restanten gesloopt.

Nog een foto van de Buitenmolen

Nog een foto van de Buitenmolen

De ruïne van de buitenmolen

De ruïne van de buitenmolen

Vastleggen in volledig scherm 25-4-2014 105536.bmp