Project Ovenbuur in the picture bij Geef om Erfgoed

Ovenbuur Bocholt vzw hield vorig jaar een succesvol crowdfundingsproject op de Geef om erfgoed-pagina. Daarbij werd de vsw begeleid door Growfunding en Davidsfonds. Histories vzw is één van de andere partners van de Geef om erfgoed-pagina. Vanuit het Geef om erfgoed-partnerschap is het plan onstaan om enkele succesvolle crowdfundingsprojecten en de ervaringen van de projecthouders te documenteren.

Op die manier hoopt men andere initiatieven te ondersteunen maar ook te helpen door de ervaringen met succesvolle projecten, te delen

.

Goed voorbeeld doet Goed volgen

 

 

Het project Ovenbuur van Ovenbuur Bocholt vzw, het project om een bakhuis bij de Sevensmolen in Kaulille te bouwen, werd daarom deze week uitgebreid filmisch vastgelegd.  

Ann Rombaut, een van de bestuursleden van VZW Ovenburen en van Molennetwerk KempenBroek vzw, maakte een verslagje van de dag:

Een heel fijne dag samen met Jan van Histories en Job, de videofilmer.

Het begon met een lekker tasje koffie met koek. Daarna werd de oven aangestoken. Ondertussen werd Toon geïnterviewd over het waarom van deze bakoven op die plaats. Piet en Jos waren de brandmeesters. Ann werd in de Sevensmolen geïnterviewd over het belang van ons erfgoed; van waar komt naam vandaan van Ovenbuur : naam komt van de bakovens bij de fabriekshuizen van Cooppal. Vanaf 1917 werden er huisjes gebouwd voor de werkmannen en hun familie. Per 5 huisjes was er een bakoven. De vrouwen kwamen er bakken en de laatste nieuwsjes uit het dorp vertellen. Het waren dus Ovenburen.

 

Hier ontstaat een traditionele regionale lekkernij: Bakkemoezevlaai

 

Ondertussen was er regelmatig een vliegtuig dat voorbijvloog en dan was het even pauze. Bakker Jack had al spijs klaargemaakt voor de Bakkemoezevlaai, een streekproduct!! Met gedroogde peren, die we daar ter plaatse zouden bakken. Jos en Piet zorgden ondertussen voor het op maat maken van ‘mutterden’ ofwel mutsaarden.. Bakker van dienst was Noël Cuppens. Maar eerst tijd voor middagpauze met een lekker likeurtje om op te warmen, lekkere erwtensoep van Toon en belegde broodjes van bij bakker Bart. Dan terug aan het werk. Voorbereiden van deeg; oven leegmaken als hij voldoende warm was en dan vlaaien erin. Ondertussen vertelde bakker Noël over het bakken zelf en Robert moest vertellen over ons traject samen met Growfunding. Afgesloten werd met een lekker stuk bakkemoezevlaai en een tas koffie.

We zijn benieuwd naar het eindresultaat! We krijgen de link nog doorgestuurd en dan kunnen we iedereen laten meegenieten van deze mooie ‘warme’ Ovenbuurdag.