Molennetwerk KempenBroek zoekt historische molenfoto’s, filmpjes en verhalen

Dorpermolen in Opoeteren
Heeft u oude foto’s van de wind- of watermolens uit het gebied van Kempen~Broek en wilt u die foto’s beschikbaar stellen voor een speciaal erfgoedproject rond de molens? Dan kunt u Molennetwerk KempenBroek met die foto’s heel blij maken. Al helemaal wanneer u ook nog iets over de achtergronden van die foto’s kunt vertellen. Het molennetwerk wil een speciale Erfgoed App over de molens van Kempen~Broek maken. Daarvoor is men op zoek naar oud, historisch fotomateriaal en eventueel filmfragmenten van de windmolens en watermolens uit deze streek. En naar de Verhalen van de molen en de molenaars
De foto’s worden opgenomen in een digitaal fotoarchief, gepubliceerd op internet en gebruikt in de speciale erfgoed App over de Kempen~Broek molens. Ook wordt een deel van de foto’s met de beschrijving en de verder bekende gegevens opgenomen in de website van het MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de speciale Facebook-pagina: VroegerinKempenBroek. Wie oude foto’s of filmfragmenten heeft en die aan het molennetwerk (tijdelijk) wil afstaan, wordt gevraagd een email met gegevens te sturen naar: kempenbroekmolens@gmail.com

Molen St. Petrus Budschop-Nederweert
Molennetwerk KempenBroek is in 2015 ontstaan uit een vrijwillige samenwerking tussen molenaars, molengidsen, molenvrijwilligers, moleneigenaren en molenliefhebbers binnen Kempen~Broek. GrensPark Kempen~Broek is een grensoverschrijdende aaneenschakeling van natuurgebieden in de Belgische en Nederlandse gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt en Cranendonck, Weert, Nederweert en Leudal. Binnen het gebied van het grenspark staan bijna vijftig monumentale windmolens en watermolens.
Molennetwerk KempenBroek stelt zich tot doel meer belangstelling bij jong en oud voor dit rijke molenerfgoed te wekken en de kennis over en betrokkenheid bij de molens te vergroten en verdiepen. Daarvoor organiseert men activiteiten als de Jong Redt Oud molenstage in de zomermaanden of de Grenzeloze Molendag op de 2e zondag van september. Ook wil het netwerk de informatie over de molens breder toegankelijk maken door het samenstellen van de speciale Erfgoed App en een toeristische IZI Travel App over de Kempen~Broek molens.

Sint Annamolen Keent – Weert
Daarnaast streeft het netwerk er naar de molens van Kempen~Broek ‘op de kaart’ te zetten voor de mensen uit de eigen streek maar ook voor bezoekers, dagjesmensen en toeristen die in Kempen~Broek hun vakantie doorbrengen. Vorig jaar gaf het Molennetwerk daarvoor in samenwerking met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor het GrensPark Kempen~Broek al de speciale Molenkaart KempenBroek: “Molens vertellen Verhalen” uit.
De introductie van de Erfgoed App over de Kempen~Broek molens gebeurt in fases. Daarbij zijn de vier molenfietsroutes die in de Molenkaart van Kempen~Broek staan uitgestippeld maatgevend. De tweede route wordt de Windmolen (rondom Weert) met de molens. Daarna volgen de Kempenmolenroute (rondom Bocholt) en de Watermolenroute (Maaseik e.o) .
De bedoeling is ieder jaar één nieuwe route aan de Faro Erfgoed App.
Heeft u materiaal voor ons?
Stuur ons een email. molennetwerkkempenbroek@ziggo.nl
“Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.”