Grenzeloze Molendag

Duurzaam Molen Erfgoed 

De 5e Grenzeloze Molendag Kempen~Broek wordt georganiseerd op

zondag 11 september 2022.


Duurzaam Molen Erfgoed is in 2022 het thema voor de 5e Grenzeloze Molendag. Daarmee sluiten we met de Grenzeloze Molendag weer aan bij het internationale thema van de European Heritage Day 2022 en bij het thema van de Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland.

Ook in 2022 kunt u tijdens Open Monumentendag 2022 kennismaken met het molenerfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek. Een aantal molens zal op zondag 11 september tussen 10/11 uur en 17 uur de poorten van de molens voor bezoekers openen.

Via een aantal fietsroutes en een autoroute, te vinden in de ErfgoedApp van Faro kom je langs diverse molen die je kunt bezoeken.  Alle routes staan ook op de website van Grenzeloze Molendag;

GPX bestanden routes | MolenNetwerk KempenBroek VZW (kempenbroekmolens.nl)

Daar kun je de tochten ook in GPX formaat downloaden.

Te bezoeken/geopende molens:  (stand 20 augustus 2022)

 • Annamolen Keent, Weert  NL
 • Sevensmolen. Kaulille  B
 • Uffelse Watermolen, Haler  NL
 • Klaaskensmolen, Neeroeteren  B
 • Keijersmolen, Molenbeersel  B
 • Dorpermolen, Opoeteren  B
 • De Windlust, Roeven-Nederweert  NL
 • Auroramolen, Baexem  NL
 • De Nijverheid, Stramproy  NL
 • De Hoop, Swartbroek  NL
 • Sint Jan, Sramproy NL
 • De andere molens binnen GrensPark Kempen~Broek zijn dit jaar enkel virtueel te bezichtigen via de ErfgoedApp van Faro.


   GrensPark Kempen~Broek verrast

  GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren en de talrijke windmolens en watermolens vormen vele kleine en verrassende pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed dat verdient om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed.

  De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante, vaak eeuwenoude, watermolens, die als aan linten aaneen geregen tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek liggen, kennen een geschiedenis van honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen.

  Molens Vertellen Verhalen” is het vaste motto voor de Grenzeloze Molendag die MolenNetwerk KempenBroek VZW jaarlijks in het 2e weekeinde van september, het weekeinde van Open Monumentendag, organiseert samen met de moleneigenaren, molenaars en molenvrijwilligers van de wind- en watermolens in Kempen~Broek. In 2021 zal dit verhaal ook stilstaan bij het gegeven dat molens en erfgoed iets van ons allemaal samen is: Mijn, jouw, onze Molen.

  KempenBroek MolenNetwerk Pollismolen .bmp

  Vastleggen in volledig scherm 22-3-2018 144053.bmp

  De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag wat over ‘hun’ molen en de geschiedenis en verhalen van hun molen vertellen. Dat gebeurt met groot enthousiasme. Wandel dus tijdens de Grenzeloze Molendag bij de deelnemende molens binnen en maak kennis met de molens, de molenaars en de talloze andere molenvrijwilligers die zich voor het behoud van dit bijzondere erfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek inzetten. En vooral: luister naar en geniet van de Verhalen van de Molens.

  Meer over de organisatie, de agenda, de speciale activiteiten en de uitgestippelde fiets/autoroutes langs de deelnemende molens kunt u lezen op de speciale website voor Grenzeloze molendag: http://www.grenzelozemolendag.com/

   

  fietskaart-molennetwerk-kempen-broek-5976f47c10b62

   

  Vastleggen in volledig scherm 5-8-2017 103409.bmp