Grenzeloze molendag 2018

Vastleggen in volledig scherm 30-4-2018 190712

EYCH2018

De Grenzeloze Molendag  in GrensPark Kempen~Broek

is aangewezen als cross-border project tijdens 

“2018: Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed” 

#EuropeForCulture


Succesvolle Grenzeloze Molendag

FB_IMG_1536856423148De 2e Grenzeloze Molendag binnen GrensPark Kempen~Broek is uitermate succesvol verlopen. Bijna alle deelnemende molens kregen veel bezoekers op de molen en de molenaars zijn erg te spreken over de dag.

 

De aanwijzing als officieel Crossborder projectin het kader van 2018: Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zorgde ook voor veel belangstelling van bezoekers uit andere delen van België en Nederland en uit grenslanden als Luxemburg, Duitsland, Frankrijk.

Ook de reacties van de bezoekers op de molens waren erg positief.

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2018 070603.bmp

2e Grenzeloze Molendag

GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren of windmolens en watermolens vormen vele kleine pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed dat erom vraagt om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed.

De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante watermolens, die als aan linten aaneen geregen tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek liggen, kennen een geschiedenis van vaak honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen.  “Molens Vertellen Verhalen” is dan ook het thema voor deze 2e Grenzeloze Molendag op zondag 9 september 2018.

KempenBroek MolenNetwerk Pollismolen .bmp

Vastleggen in volledig scherm 22-3-2018 144053.bmp

De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag wat over ‘hun’ molen en de geschiedenis en verhalen van hun molen vertellen. Dat gebeurt met groot enthousiasme. Wandel dus tijdens de Grenzeloze Molendag bij de deelnemende molens binnen en maak kennis met de molens, de molenaars en de talloze andere molenvrijwilligers die zich voor het behoud van dit bijzondere erfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek inzetten. En vooral: luister naar en geniet van de Verhalen van de Molens.

Op de website www.kempenbroekmolens.org/open-monumentendag vindt u suggesties voor fiets- en autotochtjes langs de deelnemende molens en leest u ook welke molens aan de 2e Grenzeloze Molendag binnen GrensPark Kempen~Broek meedoen.

Kempenbroek Pictogrammen6

Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

Vastleggen in volledig scherm 24-5-2018 102750.bmpGevarieerd programma tijdens Grenzeloze Molendag

Voor de 2e keer organiseert MolenNetwerk KempenBroek een Grenzeloze Molendag voor het gebied van GrensPark Kempen~Broek.  Deze molendag wordt gehouden op de zondag van Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland. Want kunt u als bezoeker en gast tijdens deze dag op de deelnemende molens verwachten?

In diverse molens verzorgen de vrijwillige molenaars demonstraties van het draaien met de molen en het malen van granen, het slaan van olie of het zagen op waterkracht. Ook kunt u toekijken bij het bedienen van de molens door de molenaars of eens zelf proberen met knopen het molenzeil vast te leggen of de stuw van de watermolen te bedienen. Wist u trouwens dat het ambacht van molenaar door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed is aangewezen?

Er zijn rondleidingen op de molens en er zijn op enkele molens exposities te bezichtigen. Bovendien worden op enkele van de deelnemende molens ook omlijstende activiteiten georganiseerd. Zoals het bakken van brood, pizza’s en andere lekkernijen in het bakhuis bij molen De Nijverheid in Stramproy en de Sevensmolen in Kaulille. Monumentenwacht Limburg (B) presenteert en demonstreert het werk van de Monumentenwacht Limburg bij de Sevensmolen in Kaulille. Hier wordt verder ook graan in een dorsmachine gedorst en daarna gemalen.

Molen De Windlust op Roeven in Nederweert en de Napoleonsmolen in Hamont gaan notenolie of lijnzaadolie slaan. Bij de Armenmolen in Neeritter is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het historisch zeer interessante grensdorpje Neeritter te zien.

Vastleggen in volledig scherm 2-8-2018 084204.bmpDe Sint Annamolen Keent in Weert presenteert de 350 verschillende ontwerpen van de Molen Luciferdoosje die in de jaren 60/70 van de vorige eeuw erg populair waren. Samensteller Piet Hermans geeft hier tijdens Grenzeloze Molendag een lezing en uitleg bij het fenomeen Molen luciferdoosjes. Bovendien zijn in de molen films te zien over de werking van de molens.

Ook bij de Sint Annamolen Keent kunt u digitale presentaties bekijken van oude molenfoto’s uit Weert en Weerter molenfoto’s op prentbriefkaarten.


icon-0909

De 2e Grenzeloze Molendag van MolenNetwerk KempenBroek wordt op zondag 9 september 2018 gehouden op de wind- en watermolens van Hamont, Weert, Keent, Swartbroek, Tungelroy, Stramproy, Nederweert, Ospel, Haler-Uffelse, Neeritter, Ittervoort, Bocholt, Kaulille, Beek, Opitter, Molenbeersel, Neeroeteren en Opoeteren. 


 

De Uffelse watermolen in Haler-Uffelse herbergt een aardig klein molenmuseum en bij molen De Hoop wordt de bouwgeschiedenis van de molen door een expositie in de invaart gepresenteerd. Ook exposeren enkele beeldend kunstenaars hun werk bij molen De Hoop. Ook bij De Korenbloem in Ospel stellen regionale kunstenaars tentoon, worden bezoekers getekend en wordt er bij voldoende wind volop gemalen. De Ghen-Aamolen in Beek-Bree die vele jaren niet te bezichtigen was, is opengesteld. U kunt er uitleg krijgen over deze bijzondere watermolen en de plannen van de nieuwe eigenaar om het molenensemble op te gaan knappen.

MolenNetwerk KempenBroek stippelt langs de deelnemende molens fietsroutes en een autoroute uit die u kunt volgen wanneer u via een mooie route langs de deelnemende molens wordt komen. De routes kunt op deze pagina terugvinden en downloaden.

13041457_1093488367382491_4676121934202504624_o

22 deelnemende molens

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1da1HgxL8QwYWA0zMksBHmRIW12VJ3f0y&w=640&h=480]
 • Sevensmolen, Molenstraat 34, Kaulille, Bocholt
 • Sint Annamolen Keenterstraat 1, 6006 Keent, Weert
 • Uffelse Watermolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse, Leudal
 • Pollismolen, Molenstraat 56  3960 Opitter, Bree
 • Neermolen, Langerenstraat 8, Neeroeteren
 • Napoleonsmolen, Napoleonspad , Hamont
 • De Hoop, Coolenstraat 24c Weert-Swartbroek
 • Dorpermolen, Dorpermolenstraat 2, Opoeteren
 • Klaaskensmolens,  Klaaskensmolenweg 20, Neeroeteren
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43 Molenbeersel
 • Zorgvlietmolen, Oude Kerkstraat 25, Molenbeersel
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 73, Ittervoort
 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushovenweg 30, Weert
 • De Nijverheid (Nijsmolen), Veldstraat, Stramproy
 • Sint Anna, Tungeler Dorpstraat, Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg, Stramproy
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat, Nederweert-Ospel
 • De Windlust, Roeven, Nederweert
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat, Bocholt
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • De Broekmolen, Grensweg, Stramproy
 • Ghen Aamolen, Genattestraat, Bree-Beek

Bovendien liggen enkele molens die niet actief deelnemen wel dicht bij wel deelnemende molens en kunnen ook van buiten bezichtigd worden

 • Keyartmolen, Keyartstraat,  Bree- Tongerlo
 • Kruitmolen, Nevenplein, Kaulille
 • Kollergang, Beekpoort, Weert

Programma per molen
Vastleggen in volledig scherm 27-8-2018 134609.bmp


Routesuggesties voor fietsroutes en een motor/autoroute langs deelnemende molens:

Download de speciale fietsroute-app van Route.nl op uw mobiele telefoon of print deze routes uit.

Fietsroutes door de vier kwartieren van GrensPark Kempen~Broek.

Molen logos

Of gebruik tijdens uw fietstocht langs de molens de 2e druk van onze Molenkaart:

fietskaart-molennetwerk-kempen-broek-5976f47c10b62

logos en QR1