Grenzeloze Molendag 2017

Een terugblik op de 1e Grenzeloze Molendag in 2017

Kempenbroek Pictogrammen2


Beeldmerk KempenBroek molennetwerk 2017-001 nieuwe logo

Vastleggen in volledig scherm 4-8-2017 193655.bmp

Molennetwerk Kempen~Broek doet met negentien windmolens en watermolens actief  en grensoverschrijdend mee aan Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland.  Voor het eerst wordt deze Open Monumentendag in beide landen op één en dezelfde dag, zondag 10 september, gehouden. Van 10 tot 17 uur zijn de molens én heel veel ander erfgoed geopend en te bezoeken.

Open Monumentendag heeft in Vlaanderen het thema: Erfgoed & Natuur en in  Nederland: Boeren, Burgers & Buitenlui Twee thema’s die prima op elkaar aansluiten en waarbij molens een prominente rol spelen. Als materieel én nu ook immaterieel erfgoed via het ambacht van de molenaar.

“Voor deze Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland heeft het Molennetwerk Kempen~Broek een fietsroute/autoroute langs de windmolens en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek die deze dag geopend zijn uitgestippeld.” 

In diverse molens verzorgen de vrijwillige molenaars demonstraties van het draaien en malen met de molen. Ook kunt u toekijken bij het bedienen van de molens door de molenaars.  Wist u dat het ambacht van molenaar als immaterieel cultureel erfgoed is aangewezen?  Er zijn rondleidingen op de molens en er zijn op enkele molens ook exposities te bezichtigen.

Alle deelnemende molens zijn 10 september tussen 10 en 17 uur te bezoeken. Een informatiestand over Open Monumentendag met alle informatie over alle te bezoeken monumenten in en rondom Weert is op zaterdag 9 september ingericht aan de Markt nabij museum Jacob van Horne en op zondag 10 september bij molen De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy.

“De Grenzeloze Molendag is ook uitstekend te volgen door een van de uitgestippelde fietsroutes op de Molenkaart Kempen~Broek te rijden.

De Molenkaart Kempen~Broek is te koop (€ 1,–) bij diverse molens, bij de VVV Midden Limburg, de Toeristische Diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten, via deze website.

Bovendien óók op zaterdag 09 september bij de OMD informatiestand aan de Markt in Weert en op zondag 10 september bij de informatiestand van Open Monumentendag bij de Nijsmolen (Veldstraat) in Stramproy.”

De route (suggestie) langs de deelnemende wind- en watermolens kunt u beneden aan deze pagina vinden.

collage

 Routesuggesties:

Autoroute

Start en finish bij de Sevensmolen in Kaulille maar de route kan op ieder punt begonnen worden.

Screenshots22

Open Monumentendag Molenfietsroute KempenBroekmolens

Vastleggen in volledig scherm 25-5-2017 152313.bmp-side

Open Monumentendag Windmolenroute rond Weert

MOlennetwerk Kempenbroek Windmolenroute

Open Monumentendag Molenroute Noord

Vastleggen in volledig scherm 8-8-2017 130116.bmp

Open Monumentendag Molenroute Zuid

Vastleggen in volledig scherm 8-8-2017 134322.bmp

Watermolenroute Open Monumentendag

Screenshots15

Vastleggen in volledig scherm 5-8-2017 103409.bmp