Grenzeloze Molendag

 

Ook in 2021 organiseren we als MolenNetwerk KempenBroek vzw een Grenzeloze Molendag. Op dit moment, begin januari 2021,  gaan we er van uit dat op 12 september de momenteel geldende beperkingen als gevolg van covid-19 voor een belangrijk deel niet meer zullen gelden. Toch blijven wij rekening houden met de mogelijkheid dat het molenbezoek gedeeltelijk virtueel of met beperkingen moet plaatsvinden.

Thema van Grenzeloze Molendag ’21 is: Mijn molen, jouw molen, onze molen.


 GrensPark Kempen~Broek verrast

GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren en de talrijke windmolens en watermolens vormen vele kleine en verrassende pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed dat verdient om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed.

De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante, vaak eeuwenoude, watermolens, die als aan linten aaneen geregen tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek liggen, kennen een geschiedenis van honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen.

Molens Vertellen Verhalen” is het vaste motto voor de Grenzeloze Molendag die MolenNetwerk KempenBroek VZW jaarlijks in het 2e weekeinde van september, het weekeinde van Open Monumentendag, organiseert samen met de moleneigenaren, molenaars en molenvrijwilligers van de wind- en watermolens in Kempen~Broek.

KempenBroek MolenNetwerk Pollismolen .bmp

Vastleggen in volledig scherm 22-3-2018 144053.bmp

De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag wat over ‘hun’ molen en de geschiedenis en verhalen van hun molen vertellen. Dat gebeurt met groot enthousiasme. Wandel dus tijdens de Grenzeloze Molendag bij de deelnemende molens binnen en maak kennis met de molens, de molenaars en de talloze andere molenvrijwilligers die zich voor het behoud van dit bijzondere erfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek inzetten. En vooral: luister naar en geniet van de Verhalen van de Molens.

Meer over de organisatie, de agenda, de speciale activiteiten en de uitgestippelde fiets/autoroutes langs de deelnemende molens kunt u lezen op de speciale website voor Grenzeloze molendag: http://www.grenzelozemolendag.com/

 

fietskaart-molennetwerk-kempen-broek-5976f47c10b62

 

Vastleggen in volledig scherm 5-8-2017 103409.bmp