St.-Joseph Kreijel

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019

NederweertKreijel_StJoseph_02

Naam: Sint Joseph (1840)

Soort molen: beltkorenmolen met Oudhollands wieksysteem, twee koppels maalstenen en een vlucht van 24.80 meter.

Adres:  Kreijel 15A 6031 AA, Nederweert

Dorp of buurtschap: Kreyel

Coordinaten: 51.289142  5.771148

Locatie: de molen in Google Maps

 

 Route: Deze molen ligt niet aan een fietsroute.

 Voorzieningen: Rustplaats bij de molen

Molenaar(s): Harrie Rooijakkers

Technische gegevens :

Vlucht 24,80 m.

Wiekenvorm Oud-Hollands

Kruiwerk Engels, kruilier

Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangtrommel

Twee koppel 17der kunststenen; koekenbreker

Openingstijden: Molen Sint Joseph in Nederweert kan in de regel op zaterdag en zondagmiddag bezichtigd worden. Bovendien is bezichtiging mogelijk na telefonische afspraak.

Telefoon: +31 495 632454 / +31 495 631756

Website: www.molendatabase.nl

Korte molenbeschrijving

Sint Joseph voor 1955 met op achterrond de Dankbaarheid

De uit 1840 daterende ronde stenen beltkorenmolen Sint Joseph ligt landschappelijk mooi in het agrarisch buitengebied tussen Nederweert, Ospel en de Noordervaart. De molen valt op door de forse afmetingen, ruime zolders en de sterk conische bouwwijze (kegelvormig) en de uit steen opgetrokken molenberg. Dat maakt de molen van Kreyel tot een van de meest markante molens in het gebied van Kempen~Broek.

Bijzonderheden

In 1839 richtte Jan Breukers een verzoek tot het provinciaal bestuur voor de bouw van een windgraanmolen te Nederweert. Breukers was niet de enige eigenaar: de molen werd voor rekening van negentien boeren gebouwd, die ieder voor 1/20 deel eigenaar werden. Later werd hij om die reden ook wel de boerenmolen genoemd. Bij de bouw zijn onderdelen van een afgedankte molen gebruikt. Oude voeghouten dienen als draagbalken van de kapzolder. Ook andere draagbalken hebben, getuige hun littekens, andere functies gehad.

Sint Josephmolen omstreeks 1933

De molen heeft als bijzonderheid een tot op de vloer van de steenzolder lopende koning.

Door de jaren heen kende de molen verschillende eigenaren en molenaars. Veel molenaars pasten daarbij de molen aan de eigen wensen aan.  Een omvangrijke restauratie werd in de jaren 1978 en 1979 uitgevoerd door de firma Gebr. Adriaens uit Weert.
De restauratie betrof het staande werk, zoals de romp, de steunmuur, die de molenberg geheel omgeeft, de poort, deuren en ramen, de kap met de windpeluw, de spruiten en de staart, zolders met trappen en verder de maalinrichting. De beltdeuren zijn opvallend rood-wit-blauw beschilderd in visgraatvorm.