Janzona Budel-Schoot

Vastleggen in volledig scherm 8-7-2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Naam: Janzona (1937)

Type: achtkantige houten beltkormenmolen

Locatie: Grootschoterweg 17 Budel Schoot

Route: De molen ligt tussen knooppunt 80 en 2

Vastleggen in volledig scherm 11-4-2017 115520.bmp

Voorzieningen: Bij de molen is een winkel gevestigd

Molenaars: Peter Janssen, Rob Simons

Bezichtiging: De molen is op afspraak te bezichtigen

Telefoon: +31 495 430617

Omschrijving: 

De molen Janzona is een windmolen aan de Grootschoterweg in de Nederlandse plaats Budel-Schoot (gemeente Cranendonck). Het is een achtkante houten beltmolen met een stenen onderbouw die als korenmolen is ingericht.

De Janzona (afgeleid van “zoon van Janssen”) is in 1937 gebouwd, ter vervanging van een in dat jaar afgebrande molen. Het achtkant was niet nieuw; eerder deed het dienst in Venlo. De constructie van de achtkante bovenbouw vertoont Duitse kenmerken en heeft grote overeenkomst met onder andere de molen in Donsbrüggen (Duitsland).

Bijzonder is ook de bedekking met het rode Icopal, die in die tijd wel vaker toegepast werd (veelal door Chris van Bussel uit Weert, die de bouw van deze molen begeleidde). Deze bedekking had het voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig was. Bijzonder is ook de achtkante stenen onderbouw met betonnen dak.

Het gevlucht is op de binnenroede uitgerust met het systeem Fauël met regelborden. In de molen bevindt zich 1 koppel 16der kunststenen. De molen is particulier eigendom en maalde tot 1946 op professionele basis. In 1980 werd de Janzona gerestaureerd. Hij is op afspraak te bezoeken. Onderin/bij de molen bevindt zich een winkel in dierbenodigdheden.