Mens en Biosfeerfoto’s van Kempen~Broek

G
rensPark Kempen~Broek organiseert, in de aanloop naar het verkrijgen van de Unesco Mens en Biosfeerstatus voor dit grensoverschrijdend gebied, een leuke fotowedstrijd.
Deelnemers worden gevraagd door middel van foto’s aan te geven wat de pluspunten, maar ook de eventuele minpunten, van GrensPark Kempen~Broek zijn.
MolenNetwerk KempenBroek vzw steunt deze fotowedstrijd door voor de winnaars van een van de 3 prijzen per categorie een leuke, aangeklede en verzorgde molenrondleiding (telkens voor 4 personen) aan te bieden op de Anna Molen Keent in Weert.
Meer weten en belangstelling om mee te doen?
Kijk dan hier: https://www.kempenbroekunesco.eu/fotowedstrijd/

Grenzeloze Molendag

 

Zowel in België als in Nederland wordt serieus rekening gehouden met een Open Monumentendag Light. Corona zal dan de mogelijkheden voor veel omlijstende activiteiten bij de open monumenten, beperken. Bovendien maken de geldende regels voor Social Distancing het problematisch om gelijktijdig grotere aatallen mensen in de monumenten toe te laten. Die 1,5 meter samenleving maakt het voor windmolens én watermolens, monumenten die toch al weinig ruimte kennen, extra complex om een veilige open monumentendag te organieren.

Ook onze Grenzeloze Molendag, op zondag 13 september, heeft met de huidige corona actualiteit en de gevolgen van deze nieuwe werkelijkheid op onze molens te maken. Dat betekent dat ook wij als MolenNetwerk KempenBroek vzw serieus nadenken over hoe we een veilige en verantwoorde Grenzeloze Molendag met inachtneming van de regels rond social distacing kunnen organiseren.

Op dit moment, 1 mei, gaan wij er wel van uit dat de Grenzeloze Molendag doorgaat. Maar we verwachten dat dit in afgeslante vorm zal zijn. Eerder een Grenzeloze Molendag Light dus. Wat betekent dat voor de molens en molenvrijwilligers? We vragen de vrijwilligers van de molens die zich al hebben aangemeld, of zich nog gaan aanmelden, om op zondag 13 september hun molenpoort van 10 tot 17 uur te openen en bezoek aan de molen in kleine aantallen mogelijk te maken. Met het organiseren van activiteiten zoals lezingen of rondleidingen, met als doel extra bezoekers te trekken, willen wij jullie adviseren terughoudend te zijn.

Als MolenNetwerk KempenBroek vzw willen wij bijdragen aan de Digitale Open Monumentendag door het organisern van een Digitale Grenzeloze Molendag. Dat betekent dat we de digitale informatie over de molens zoals die in de Grensmolenroute en de Watermolenroute in de Faro Erfgoedapp beschikbaar is, zullen uitdragen. Zo kunnen mensen tijdens de Grenzeloze Molendag, zij het vooral digitaal, toch kennismaken met ons bijzondere molenerfgoed.

MolenNetwerk KempenBroek vzw werkt daarnaast aan het samenstellen van een speciale Grenzeloze Molendag versie in de Erfgoedapp waarin alle deelnemende molens met informatie en (voorzover beschikbaar) extra beeldmateriaal en anekdtoes worden opgenomen.

Grenzeloze Molendag

We zijn al volop doende met de organisatie van de Grenzeloze Molendag op 13 september. Het duurt dus nog ruim een half jaar maar sommige zaken kunnen het beste tijdig geregeld zijn. Zoals het nieuwe opvallende affiche voor de Grenzeloze Molendag 2020. Een mozaiek van watermolenaars en windmolenaars van verschillende Kempen~Broekmolens.

Bezoekersgids Kempen~Broek 2020

De nieuwe GrensPark Kempen~Broek Bezoekersgids 2020 is uit. De mooi verzorgde gids staat bol van informatie over ons GrensPark Kempen~Broek. Een GrensPark dat Mensen, Natuur, Cultuur en Erfgoed met elkaar verbindt. Een Grenspark ook dat je vooral actief moet verkennen en ontdekken. Daarvoor geeft de Bezoekersgids je volop inspiratie.

In de gids is ook ruin aandacht voor zaken als het Kempen~Broek en het klimaat en het Grenspark op weg naar de toekenning van de Grensoverschrijdende Mens en Biosfeer Status van Unesco. En uiteraard komt ook het bijzondere molenerfgoed van Kempen~Broek in de Bezoekersgids ruim aan bod. Kortom: een echte aanrader!

Watermolenroute: Platteland en Stad

We krijgen nog steeds prachtig materiaal over de watermolens langs de Bosbeek (Opoeteren, Neeroeteren, Maaseik) maar de info over de watermolens op de Itterbeek (Opitter en Tongerlo) en de Aabeek (Reppel, Beek, Bocholt) blijft helaas nog beperkt. Het materiaal van de molens op de Bosbeek is werkelijk ideaal om te gebruiken voor de Watermolenroute in de Kempenbroekmolens ERFGOEDAPP.

Deze Watermolenroute met als thema Molens; platteland en stad, wordt komende lente in de ERFGOEDAPP gelanceerd.

Heeft u nog, historisch, materiaal of opmerkelijke foto’s of anekdotes over deze molens en hun molenaars, laat het ons weten of stuur het ons op. 

Film over Kempen~Broek molens

MolenNetwerk KempenBroek vzw laat twee films maken waarmee de windmolens en watermolens binnen GrensPark Kempen~Broek extra onder de aandacht worden gebracht. De films zullen vooral laten zien hoe je meer informatie over de molens kunt krijgen tijdens een fietstocht door het gebruik van de Faro ERFGOEDAPP in combinatie met de Grensmolenroute en vanaf 2020 ook de Watermolenroute en de Kempenmolenroute.

opnames voor de Kempenbroek molenpromotion in de Dorpermolen 

De bedoeling is dat de film die in opdracht van MolenNetwerk KempenBroek vzw gemaakt wordt door cineast Dion Huiberts uit Weert in mei 2020 uitkomt. Gelijktijdig met de presentatie van de Watermolenroute in de Erfgoedapp. Inmiddels zijn de opnames voor de films bij een aantal watermolens in Maaseik en Bree begonnen. Na de wintermaanden volgen opnames op een aantal windmolens die langs de Grensmolenroute liggen.

 

Startschot voor de Watermolenroute

In het mooie historische stadhuis van Maaseik heeft MolenNetwerk KempenBroek vzw donderdag 10 oktober het startsein voor de Watermolenroute in de Kempen~broekmolens Erfgoedapp laten klinken.

Wij werden door de Stad Maaseik gastvrij in de historische raadszaal aan de Markt ontvangen voor een informatieve avond samen met molenaars, moleneigenaren, molenvrijwilligers en vertegenwoordigers van erfgoed-organisaties uit de buurt van Maaseik voor de presentatie van onze plannen voor de Watermolenroute.

De Watermolenroute is een nieuwe recreatieve fietsroute rond Maaseik, Opittter, Opoeteren en Neeroeteren door de bijzondere natuur van GrensPark Kempen~Broek en langs 13 historische watermolens. Maar allereerst werd de Grensmolenroute in de Erfgoedapp van Faro aan de bezoekers van de avond voorgesteld.

MolenNetwerk KempenBroek wil de Watermolenroute in het voorjaar van 2020 online brengen en zo actief inhaken op de promotion van het fietstoerisme in Limburg. Van de moleneigenaren, molenaars, vrijwilligers en erfgoed-vertegenwoordigers werd gevraagd het project actief te ondersteunen door foto’s, films, oude verhalen en anekdotes over de molens en andere (historische) moleninformatie over de watermolens aan de Bosbeek en Itterbeek te verzamelen en voor het MolenNetwerk beschikbaar te stellen.

In de eerste week na de bijeenkomst ontvingen wij al bijna 250 bestanden over diverse molens.

 

Jarige molens in Molenbeersel

Molendorp Molenbeersel maakt zich op voor een bijzonder feest. De twee molens in het dorp, de Zorgvlietmolen en de Keijersmolen hebben wat te vieren. Het is op de kop af 200-jaar geleden dat de eerste, houten, Zorgvlietmolen werd gebouwd. De Zorgvlietmolen die we tegenwoordig kennen is dit jaar inmiddels 100 jaar oud. En de Keijersmolen bestaat 150 jaar. Drie verjaardagen dus die het verdienen om de vlag uit te steken. Dat gebeurt op zaterdag 2 november met een groots feest dat vanaf 16.00 uur tussen beide molens wordt gevierd. Een Reuze-N-feesT voor de 2 dorpsreuzen. Een feest ook dat teruggaat in de tijd 100, 150 en 200 jaar geleden maar dat gebeurt op een verrassende manier die helemaal bij 2019 past.

Samen trappen we door

MolenNetwerk KempenBroek vzw is van de partij op het Partnerevenement van Toerisme Limburg “Samen trappen wij door in 2020

Molen-erfgoed en het Fietstoerisme vormt immers een logische combinatie. Samen zijn ze een goed koppel. Molens en de molenaars leven van de wind en de fietstoerist heeft graag wat wind in de rug. 

MolenNetwerk haakt daar al actief op in met onze Molen(fiets)kaart voor GrensPark Kempen~Broek en sedert de zomer van 2019 óók met de Grensmolenroute in de ERFGOEDAPP van Faro. Voor 2020 trappen wij óók door met twee nieuwe molen-fietsroutes in de ERFGOEDAPP.