Een briesje is nog geen orkaan

Het was de afgelopen dagen, eind januari, behoorlijk onstuimig weer. Vooral langs de kust van Nederland stond een heuse storm. In Kempen~Broek was er meer sprake van een krachtige, stijve bries met flinke windvlagen.

Het weer leidde wel tot enkele vragen van volgers over de wind. En waar kun je vragen over weer en wind prima stellen? Juist bij de molenaars.

Daarom voor iedereen die meer over briesjes of orkanen wil weten hier een makkelijke tabel.

 

Beleefweek Limburg

MolenNetwerk KempenBroek vzw neemt deel aan de 1e Grensoverschrijdende Beleefweek Limburg van 25 september t/m 3 oktober met 25 en 29 september en 2 en 3 oktober iedere dag een molenfietstocht door delen van GrensPark Kempen~Broek.
Startlocaties zijn: Sevensmolen Kaulille, Keijersmolen Molenbeersel, Uffelse watermolen, Haler-Uffelse en de Klaaskensmolen in Neeroeteren.
Ook als onderdeel van de Beleefweek Limburg wordt op 25 september en 2 en 3 oktober wordt op de Annamolen Keent in Weert Molens vertellen Verhalen gehouden.

Ontdek Kempen~Broek in je eigen achtertuin

 

Ontdek Kempen~Broek in je achtertuin door andere ogen 

Door corona hebben we onze eigen omgeving opnieuw leren verkennen en waarderen. Wandelend en fietsend hebben we het afgelopen jaar weer ontdekt en ervaren hoe mooi de natuur in het GrensPark Kempen~Broek, in onze eigen achtertuin, is.

MolenNetwerk KempenBroek vzw biedt je nog een extra dementie aan tijdens jouw fietstochten. Je krijgt handreikingen om onze eigen omgeving en ons erfgoed met andere ogen te leren zien en waarderen. Op fietsroutes en via de ErfgoedApp van Faro krijg je boeiende en onderhoudende beelden en verhalen. Je leert kijken naar een omgeving waarin je eerder zo vaak en onwetend fietste.

Hoe vaak ben je de afgelopen coronamaanden niet langs een windmolen of watermolen, een oude langgevelboerderij, een kapelletje of wegkruis gereden of gewandeld zonder dat dit erfgoed je nog opvalt? De routes van het Molennetwerk in de Erfgoedapp van Faro, makkelijk op je smartphone te downloaden, helpen je dan om je eigen vertrouwde omgeving te herontdekken. Want met de ErfgoedApp vertelt het Molennetwerk je “Het Verhaal” over die molen of over dat andere erfgoed. Het verhaal waardoor je die kleine juweeltjes in ons verrassend veelzijdige landschap beter en duidelijker gaat herkennen en erkennen.

MolenNetwerk KempenBroek heeft inmiddels de Grensmolenroute, de Watermolenroute en de Kempenmolenroute online in de ErfgoedApp staan. Daarin vertellen ze het Verhaal van de molens in Maaseik, Opoeteren, Neeroeteren, Opitter, Tongerlo, Kessenich, Molenbeersel, Bree, Reppel, Bocholt, Lozen, Kaulille, Stramproy, Haler, Neeritter en Ittervoort.  En er wordt inmiddels hard gewerkt aan de 4e route: de Heggemulderroute door Sint Huibrechts-Lille, Achel (Grevenbroek), Hamont en Budel en aan enkele molenwandelingen.  Download gratis de ErfgoedApp op je gsm en kies één van de Molenroutes.

 

Actieve rol voor molens tijdens Open Monumentendag

Het is definitief: de officiële Vlaams-Nederlandse opening van Open Monumentendag vindt op 9 september plaats in Weert en Bocholt. Ook MolenNetwerk Kempen~Broek zal bij deze feestelijke opening een actieve rol vervullen. Zeker is al dat er op donderdag 9 september een speciale molen-excursie voor de gasten en genodigden van deze feestelijke opening is. 

 Het is voor het eerst dat beide overkoepelende organisaties: Nederland Monumentenland en Herita gezamenlijk een grensoverschrijdende opening van Open Monumentendag organiseren. Open Monumentendag behoort in Nederland landelijk tot een van de grootste publieksactiviteiten rond erfgoed en monumenten. Open Monumentendag wordt in Nederland in 2021 voor de 35e keer georganiseerd.

MolenNetwerk KempenBroek vzw zal in de organisatie van deze gemeenschappelijke opening in Weert en Bocholt een actieve rol spelen. Het grensoverschrijdende karakter van de Grenzeloze Molendag in GrensPrk Kempen~Broek op zondag 12 september onderstreept de de samenwerking nog eens extra.

Gids voor een coronavrije activiteit

Hoe organiseert u een coronaveilige activiteit?
 
Op zaterdag 24 en zondag 25 april viert de erfgoedsector de 20e editie van Erfgoeddag. Maar hoe weet u als Erfgoeddagdeelnemer of u een coronaveilige activiteit organiseert? 

Informatiebrochure
FARO bundelde de veiligheidsmaatregelen in een handige brochure. De gids, die u hier kunt downloaden, schetst de richtlijnen die u in acht moet nemen bij het organiseren van een Erfgoeddagactiviteit. U leest er:

  • wat mogelijk is voor binnen- en buitenactiviteiten;
  • welke activiteiten u kunt opzetten voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen;
  • hoe u het maximum aantal plaatsen per locatie berekent;
  • welke regels er gelden voor gegidste rondleidingen;
  • hoe u veilig kunt tentoonstellen.

Zit u na het lezen van de gids nog met vragen?
Consulteer de coronapagina van FARO. We verwijzen naar diverse sectorgidsen, protocollen, aanbevelingen en websites over het COVID-19-virus die relevant zijn voor de cultureel-erfgoedsector.

U kunt uiteraard ook contact opnemen met de coördinatie Erfgoeddag via info@erfgoeddag.be of 02 213 10 81/74. We denken graag mee na.

 

20210319_Gids_Erfgoeddag

 
Download de gids

Nationale Molendag volledig ‘online’

 De Hollandsche Molen heeft besloten de komende Nationale Molendag op 8 en 9 mei volledig ‘online’ te laten plaatsvinden. Dit vanwege de huidige corona-situatie, waarin molenbezoek niet of nauwelijks mogelijk zal zijn. Ook de resultaten van de vragenlijst die eind januari naar 1.038 contactpersonen is gestuurd over hoe het molenveld dit jaar Nationale Molendag voorstelt speelden een belangrijke rol bij dit besluit. Het merendeel van de ruim 500 mensen die de enquête hebben ingevuld gaven aan een fysieke versie niet te zien zitten. 

Daarnaast werd duidelijk dat de veiligheidsregio’s Groningen en Drenthe evenementen tot 1 juni 2021 niet toestaan. Zonder de molens in deze provincies is het geen Nationale Molendag. Deze eerste digitale Nationale Molendag betekent dat er op en rond het tweede weekend van mei online voor jong en oud van alles te beleven zal zijn.

Laat uw molen draaien!

Een Nationale Molendag zonder draaiende molens is niet voor te stellen. Daarom roepen wij u op uw molen te laten draaien. Bij voorkeur feestelijk versierd. Zodat wandelend en fietsend publiek toch kan zien dat het voor alle molens van Nederland een feestelijk weekend is.

 

Zet uw molen op de foto of film!

Tijdens Nationale Molendag op 8 en 9 mei willen wij een vloedgolf van foto’s en video’s van molens veroorzaken op Facebook, Twitter en LinkedIN. Daarom roepen wij u op om op deze dagen foto’s en korte video’s te maken van uw (draaiende) molen. En deze onder vermelding van @m0lens (let op: het is een nul),  #molens en #molendag te plaatsen op de sociale media. Wij pakken ze landelijk op om ze verder te verspreiden.In het bijzonder doen we hierbij een oproep aan de watermolens. Ook zij mogen gezien worden! Via de foto’s en video’s zetten we met zijn allen de (water)molens in de schijnwerper. Doet u ook mee?!

 

 

Grenzeloze Molendag ’21

Molens (eigenaren of molenaars) kunnen zich aanmelden voor de Open Monumentendag en 4e Grenzeloze Molendag op 11/12 september 2021. Aansluitend aan het thema voor Open Monumentendag(en) in België en Nederland is het thema voor de Grenzeloze Molendag: “Mijn, jouw, onze molen.”

MolenNetwerk KempenBroek vzw zorgt voor brede publiciteit voor je molen en je activiteiten tijdens de Open Monumentendag en Grenzeloze Molendag. Het is voor de 4e keer dat MolenNetwerk Kempen~Broek deze molendag binnen GrensPark Kempen~Broek organiseert.

Er is een speciale Facebook pagina over de Grenzeloze Molendag waarop ook het programma van de molens komt te staan. Daarnaast is er een website speciaalvoor Grenzeloze Molendagen de molens die meedoen worden opgenomen in de speciale Molenroute voor Grenzeloze Molendag in de Erfgoedapp van Faro.

Daardoor is je molen ook virtueel (digitaal) te bezichtigen al hopen we vooral op een fysieke bezoekmogelijkheid voor de molens. Verder komt er een speciaal affiche voor de molens rond het thema voor Kempen~Broek: Mijn, jouw, onze Molen.

#kempenbroek #windmolens #Watermolens #Limburg #Herita #Faro #OMD #OMD21 #openmonumentendag #erfgoed

Herita projectrekening


Al een projectrekening overwogen?

Erfgoedorganisatie Herita vzw organiseert niet enkel de jaarlijkse Open Monumentendag, maar is er ook om de sector te ondersteunen.
Omdat heel wat erfgoedzorgers op zoek zijn naar bijkomende financiële middelen om erfgoedprojecten te kunnen realiseren, ontwikkelde Herita samen met FOD Financiën een interessant financieringsmodel, waarbij donateurs 45% van hun bijdrage fiscaal kunnen recupereren.
Onderstaande links verschaffen verdere info over dit interessant impulsmodel.

Zoek je concrete info en contactgegevens  over de Herita-projectrekening?

https://www.herita.be/projectrekeningen

Zoek je een overzicht van de lopende Herita-projectrekeningen?

https://www.herita.be/steun-een-erfgoedproject-waar-jij-om-geeft

Wil je de infobrochure downloaden?

https://www.herita.be/sites/default/files/2021-02/herita_erfgoedproject_2018_folder_01_hr.pdf

Ook molenwandelingen in Kempen~Broek

 

Omdat wandelen, naast fietsen, steeds meer aanhangers trekt en razend populair is geworden in corona-tijd, ontwikkelt MolenNetwerk KempenBroek vzw naast de bekende fietsroutes nu ook wandelroutes die de natuur van Kempen~Broek met het molenerfgoed verbinden.

En zoals bij de fietsroutes zullen ook de wandelroutes in de Erfgoedapp opgenomen worden zodat de wandelaar onderweg interessante informatie over landschap waar hij doorheen loop en over het erfgoed dat hij passert op zijn smartphone vindt. 

GrensPark Kempen~Broek is een verrassend en veelzijdig afwisselend natuurgebied op de grens van NL en B Limburg dat vooral voor wandelaars uitstekende en tal van gevarieerde routes voor een gezonde wandeling biedt. GrensPark Kempen~Broek heeft al veel natuurwandelingen uitgestippeld.Tijdens die tochten kom je langs tal van kleine en grotere landschapselementen zoals wegkruisen, kapellen, oude langgevelboerderijen en…. windmolens en watermolens.

MolenNetwerk KempenBroek kan zich voorstellen dat de wandelaar of fietser graag wat meer over dat erfgoed langs zijn route wil weten. De Erfgoedapp van Faro en de speciale molenroutes van MNKB in deze erfgoedapp geven je het antwoord op die vragen.

Met de wandelingen die MolenNetwerk KempenBroek vzw, naast de al bestaande fietstochten. de komende tijd ook gaat uitstippelen worden natuur en molenerfgoed verder met elkaar verbonden. Je smartphone wordt zo de sleutel op de poort van de molens en de natuur van GrensPark Kempen~Broek. 

Enkele wandelingen kun je nu al bekijken en downloaden op deze website.

Kijk maar eens bij Wandelroutes en Fietsroutes GPX bestanden

Kempenmolenroute in de maak

Om een idee te geven wat het betekent om een molenroute in de Erfgoedapp samen te stellen. De collectie pagina’s voor een fietsroute in de Erfgoedapp is groot. 

Dit zijn de verschillende pagina’s, nog zonder film-, animatie- en fotopagina’s, voor de nieuwe Kempenmolenroute Zuid.

Raak de weg niet kwijt in de verzameling pagina’s.

Deze nieuwe route moet binnen enkele weken ook in de Erfgoedapp van Faro staan. Tot dat moment is er wel nog wat werk te verzetten. Maar de basis is klaar.

#kempenbroek #Kempenmolenroute #Erfgoedapp #Molennetwerk #MNKB #fietsroute #Limburg #Grenspark