Subsidie voor Molenfietsroutes

De deputatie van de provincie Limburg kende 167.367 euro subsidie toe aan 9 Limburgse onroerend erfgoedprojecten. Het is duidelijk dat de Limburgse creatieve sector niet bij de pakken blijft zitten. In tijden waarin de klassieke cultuur- en erfgoedbeleving niet kan, investeren kunstenaars, erfgoedorganisaties, creatievelingen allerhande, … hun tijd in nieuwe ideeën en concepten. Met deze subsidie ondersteunt het provinciebestuur innovatieve projecten die de meerwaarde bevestigen van erfgoed en erfgoedbeleving op maat van iedereen.

Projectsubsidies zorgen in de eerste helft van 2020 voor 574.190 euro investering in onroerend erfgoed
De provincie Limburg geeft sinds april 2018 een subsidie voor projecten die Limburgs onroerend erfgoed op een vernieuwende en onderbouwde manier ontsluiten. In totaal werden sinds 2018 reeds 48 projecten goedgekeurd in 5 subsidierondes. Hiervan komen er 9 goedgekeurde projecten uit de laatste oproep van april 2020.

Het reglement is ondertussen een vaste waarde bij het Limburgse erfgoedveld en die maakt er dankbaar gebruik van. Dat is ook de bedoeling. Ons gevarieerde Limburgse erfgoed is immers een sterke troef. Als we het in ere houden en het op een frisse manier aan het publiek tonen, versterken we die troef. Een gezamenlijke investering van de projectbeheerders en het provinciebestuur heeft ook een positieve impact op het toerisme en andere sectoren. De projecten uit de laatste oproepronde van april 2020 staan zelf in voor een investering van 406.822,93 euro. Het provinciebestuur versterkt dit met 167.367,30 euro. Goed voor een totale investering van 574.190,23 euro, verdeeld over 9 projecten.

De 9 gesubsidieerde projecten weerspiegelen de variatie in ons erfgoed
De 9 projecten vertegenwoordigen een brede waaier aan erfgoedinitiatieven.

  • Stad Tongeren: Ontwikkeling van een erfgoed-toeristische applicatie voor de herbeleving van het Romeinse erfgoed in Tongeren
  • Molennetwerk Kempenbroek vzw: Drie Fietsroutes KempenBroek in ERFGOEDAPP van Faro
  • Stad Sint-Truiden: Onroerenderfgoeddepot GAZO Sint-Truiden. Verpakkingsmateriaal
  • Projectvereniging Mijnstreek: Digitalisering plannenarchief Mijnmuseum Beringen
  • Gemeente Wellen: RUP zonevreemde historische en markante gebouwen in Wellen
  • Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw: 3D-visualisatie archeologische site Bocholter Graven (i.k.v. grotere projectwerking Grensgevallen)
  • Huis Nagels 1892 vzw: Huis Nagels en de daken van Boulevard Haussman
  • Gemeente Houthalen-Helchteren: BOUWHISTORISCHE EN BOUWFYSISCHE STUDIE, inclusief beheersplan SCHACHTBOKKEN HOUTHALEN-HELCHTEREN, CENTRUM-ZUID
  • Stad Hasselt (Jenevermuseum): Het Belang van Taterwater, een erfgoed-coproductie van het Jenevermuseum, De Wenkbrauwerij en de Provincie Limburg