Grenzeloze Molendag

 

Zowel in België als in Nederland wordt serieus rekening gehouden met een Open Monumentendag Light. Corona zal dan de mogelijkheden voor veel omlijstende activiteiten bij de open monumenten, beperken. Bovendien maken de geldende regels voor Social Distancing het problematisch om gelijktijdig grotere aatallen mensen in de monumenten toe te laten. Die 1,5 meter samenleving maakt het voor windmolens én watermolens, monumenten die toch al weinig ruimte kennen, extra complex om een veilige open monumentendag te organieren.

Ook onze Grenzeloze Molendag, op zondag 13 september, heeft met de huidige corona actualiteit en de gevolgen van deze nieuwe werkelijkheid op onze molens te maken. Dat betekent dat ook wij als MolenNetwerk KempenBroek vzw serieus nadenken over hoe we een veilige en verantwoorde Grenzeloze Molendag met inachtneming van de regels rond social distacing kunnen organiseren.

Op dit moment, 1 mei, gaan wij er wel van uit dat de Grenzeloze Molendag doorgaat. Maar we verwachten dat dit in afgeslante vorm zal zijn. Eerder een Grenzeloze Molendag Light dus. Wat betekent dat voor de molens en molenvrijwilligers? We vragen de vrijwilligers van de molens die zich al hebben aangemeld, of zich nog gaan aanmelden, om op zondag 13 september hun molenpoort van 10 tot 17 uur te openen en bezoek aan de molen in kleine aantallen mogelijk te maken. Met het organiseren van activiteiten zoals lezingen of rondleidingen, met als doel extra bezoekers te trekken, willen wij jullie adviseren terughoudend te zijn.

Als MolenNetwerk KempenBroek vzw willen wij bijdragen aan de Digitale Open Monumentendag door het organisern van een Digitale Grenzeloze Molendag. Dat betekent dat we de digitale informatie over de molens zoals die in de Grensmolenroute en de Watermolenroute in de Faro Erfgoedapp beschikbaar is, zullen uitdragen. Zo kunnen mensen tijdens de Grenzeloze Molendag, zij het vooral digitaal, toch kennismaken met ons bijzondere molenerfgoed.

MolenNetwerk KempenBroek vzw werkt daarnaast aan het samenstellen van een speciale Grenzeloze Molendag versie in de Erfgoedapp waarin alle deelnemende molens met informatie en (voorzover beschikbaar) extra beeldmateriaal en anekdtoes worden opgenomen.